hits

august 2014

Bedreviteren på lærerrommet

  Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet bør vokte seg for lærernes ekkokammer. Foto: Terje Pedersen (NTB/Scanpix)

 

Kanskje er det i ferd med å snu akkurat nå.

Kanskje har de fleste fått med seg at KS er ualminnelig klønete som arbeidsgivere. Og kanskje har lærerne opplevd en bølge av sympati for det mange har oppfattet som en rettferdig kamp mot detaljstyring og byråkrati.

Hittil.

Men nå skal lærerne være forsiktige. Nå skal de være forsiktige med ekkoeffekten, den trygge og velkjente varmeeffekten fra lærerrommet - som noen ganger fungerer som lærernes eget lille ekkokammer.

Alle som en eller annen gang har vært lærer eller lærervikar har minner fra lærerrommet. Stedet med faste plasser, der du skal vokte deg vel for å sette deg på damebordet hvis du er mann. Eller på plassene til tippelaget som akkurat skal fylle ut systemet sitt.

Eller verre: på plassen til han som har vært lenge her på skolen. Han som vet alt om hvordan ting egentlig fungerer på rektors kontor, og som kan det meste om hvordan ting henger sammen ellers også. I kommunen. I kongeriket. I verden. 

Kort sagt bedreviteren. Han som aldri blir motsagt av andre enn mindreårige. Som kan stå i timevis i klasserommet og dosere, enten det er til sakesløse barneskoleelever eller til gjespende ungdommer som bare unntaksvis klarer å mobilisere ørlite motstand. Og som med den største selvfølgelighet fortsetter tiradene på lærerrommet:

Om hvor talentløse politikerne er. Om hvor idiotiske de er på kommunens skolekontor. Og på byplankontoret. Og på sykehusene. Og i alle de private yrkene. Selv om han selv aldri har studert andre plasser enn på lærerskolen. Og aldri har jobbet andre plasser enn på skolen.

Jeg skriver han. For det er nesten alltid en han. Han som sammen med sine likesinnede i beste fall dominerer diskusjonen på lærerrommet. Men som i verste fall har innført en beinhard sosial kontroll, der meningsmotstand blir latterliggjort, og alle avvikere forvist til krokene.

Nå har han fått blod på tann. For nå er det like før han klarer å tvinge "idiotene" i KS i kne - og det er jo selve beviset på at han har hatt rett hele tiden. Og da må vi holde ut folkens, gjaller det i ekkokammeret, vi kan ikke gi oss nå, ikke før de har gått tilbake på absolutt alle de dustete KS-kravene sine, og helst littegranne til.

Som kontrast vet vi at de er blitt ganske mange etterhvert, lærerne som i sosiale lag hviskende kan fortelle at jovisst synes de det kan være fornuftig å binde arbeidstida en smule. For det er jo riktig som rektorene sier, det er av og til vanskelig å få til et godt samarbeid med alle lærerkollegene.

Og de har jo hørt positive rapporter fra skoler som har forsøkt. Men de tør ikke si det høyt. I alle fall ikke på lærerrommet.

Samhold gir styrke, heter det, og den sosiale kontrollen på lærerrommet kan sikkert være både trygg og god. Men troen på egen fortreffelighet kan også svekke antennene som forteller hvor langt man bør gå.

De siste dagene har KS gitt etter på flere av de sentrale kravene, mens lærerorganisasjonene bare fortsetter å si nei, nei, nei. Selv om vi vet at deres egne forhandlere og ledere opprinnelig sa ja til et langt dårligere forhandlingsresultat.

Jeg tror det er på tide å stoppe nå, mens sympatien fra opinionen fremdeles er intakt og kan brukes i fremtidige uenigheter. Eller som Michael Wiehe sa det: 

Det räcker nu.

PS: Den eneste gruppen som overgår lærerne i troen på egen fortreffelighet, er journalistene. Men det er en annen historie. 

 

  

 #lærerstreiken #KS #utdanningsforbundet #nettavisen #erikstephansen