hits

Må overøse Trump med komplimenter

DAGENS FRISKESTE: Hvordan skal Erna Solberg klare å fange oppmerksomheten til USAs president Donald Trump? Foto Scanpix.

 

Dagens friskeste råd om hva Erna Solberg bør si når hun møter Donald Trump senere i dag, var det en kvinnelig Oslo-student som sto for i en enquete i Dagsnytt i morges:

- Grab me by the hand, not the pussy!

Siden den lattermilde kommentaren gikk gjennom sensuren i NRK, kan den vel siteres her også. Poenget er at den nokså presist oppsummerer rådene som statsministeren har fått fra flere eksperter:

Hun må forsøke å overraske presidenten. Gjerne kommet med en frisk replikk. Hun må for all del ikke kjede ham, for da faller han av.

Og slik sett kunne nok en freidig henvisning til Trumps famøse busslydopptak fra 2005 gjøre susen ... 

Mer alvorlig sier USA-ekspert Ole Moen til Nettavisen at det beste er å overøse presidenten med komplimenter, og at det må smøres tjukt på.

- Han har ikke antenner til å reagere på overdreven smiger, men oppfatter det bare som faktiske realiteter, sier han. 

Det samme sier de tre tidligere Obama-taleskriverne som ble intervjuet av NRK i går i forbindelse med NHOs årsmøte:

- Si at ingen har vært mer populær i Norge. Si at det er bannere med ansiktet hans i gatene. Han vil tro henne.

Men særlig blir det påpekt at Utenriksdepartementet er obs på at Trump kan ha lett for å kjede seg. Han tåler ikke lange analyser, hevdes det, og blir det for omstendelig, faller han av. Da kan det være vanskelig å nå inn med lille Norges synspunkter, om det så gjelder sikkerhetspolitikk, NATO, fredsprosesser, IS eller handels- og klimapolitikk, som er blant de offisielle temaene for møtet.

Ifølge Moen er det heller ikke sannsynlig at Trump har forberedt seg noe særlig. Han vil vite at det er en kvinne som kommer, men utover det kan det fort bli for kjedelig for Trump å få vite for mye på forhånd.

Men tilbake til "grab me by the hand ..."

TV-profilen Petter Schjerven mener at Solberg særlig må være obs på Trumps håndtrykk helt i starten - en slags maktdemonstrasjon som Japans statsminister Shinzo Abe ble utsatt for først - og som Canadas statsminister Justin Trudeau senere var forberedt på.

Schjerven ga nylig ut boka "Kroppsspråk. Forstå det som blir sagt", og påpeker overfor NRK at Trump er en "litt bøllete fyr som driter i det korrekte".

- Han kan finne på å smile og le, han kan finne på å være brutal og røske et tak i hånden hennes, sier han.

Akkurat det er nok statsministeren og følget hennes over Atlanteren forberedt på. De vet at møtet kan være et sjansespill, at det er umulig å vite på forhånd hva som kommer ut av det.  

Uansett blir møtet ansett som viktig for Norge. Og det er i slike situasjoner vi alle sitter i sofaen hjemme og heier på Erna.  

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar