hits

Rett og rimelig at Giske trekker seg

FALSK IDYLL: Fra tiden da det tilsynelatende hersket idyll i Arbeiderpartiets lederskap. Foto Scanpix.

Søndag kveld kom meldingen om at Trond Giske trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet. Det er både rett og rimelig. 

Det har i løpet av de siste ukene kommet en rekke varsler og klager på upassende oppførsel fra den mektige politikeren. Arbeiderpartiet har hatt krisemøte på krisemøte om saken, og sakene har vært heftig diskutert på sosiale medier. 

Flere medier har bragt ulike saker som senere er blitt lagt vekk. Torsdag kunne Nettavisen fortelle at til sammen seks saker nå har status som "varsler" på partikontoret. Vi offentliggjorde også et internt notat som skulle gi en "nøktern oppsummering" av varslene.

Oppsummeringen er bekreftet av flere, også en sentral politiker i Arbeiderpartiet, men er bestridt av noen av varslerne. Det er forståelig.  

Men uansett hvordan man tolker de ulike varslene og klagene, er det kommet fram mer enn nok til å slå fast at Trond Giske ikke har hatt tilstrekkelig dømmekraft til å være nestleder i Norges største parti.

Derfor er det en logisk konklusjon at Giske nå trekker seg. Det er også naturlig at han går av som finanspolitisk talsmann.

Dermed er akkurat denne delen av saken over.

Sentralstyremøtet i morgen mandag kan vanskelig gjøre annet enn å ta Giskes avgang til etterretning. Men varslene er ikke avsluttet av den grunn. Her har antakelig partikontoret fortsatt mye arbeid foran seg for å komme fram til en konklusjon som yter varslerne og partene rettferdighet.  

Hadia Tajiks åpne, men aksepterte mytteri

Hadia Tajik - enten en ærlig og modig politiker som sier fra, eller den mest kyniske maktspilleren av dem alle. Foto Scanpix. Hendelsene i Arbeiderpartiet de siste timene kan vanskelig forstås på annen måte enn at nå er det alle mot alle og åpent mytteri i partiledelsen.

Men ro blir det ikke av den grunn. For fortsatt står mye skittentøyvask igjen.

I arbeidet med sakene er det kommet fram ting som tyder på et nærmest råttent miljø i Arbeiderpartiet, der alle har stått mot alle. Her er fremdeles ikke siste ord sagt, og både nestleder Hadia Tajik, partisekretær Kjersti Stenseng og partileder Jonas Gahr Støre må nok finne seg i å bli gransket med lupe for historiebøkene.

Men også vi i mediene bør gå i oss selv. Dels gjelder det et utstrakt behov for å forhåndsdømme Giske, dels gjelder det uverdig jakt på varslerne - kombinert med et påfallende fravær av faktisk informasjon.

Flere av historiene som har versert i pressen har dessuten vist seg å ikke holde vann som "varsler". Samtidig er enkelthistorier provosert fram i direkte motstrid med klagernes utrykkelige vilje. 

I slikt opprørt farvann tror jeg de fleste mediene har større behov for selvransakelse enn for utdeling av forhastede moralske karakterkort.   

   

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar