hits

Hadia Tajiks åpne, men aksepterte mytteri

Hadia Tajik - enten en ærlig og modig politiker som sier fra, eller den mest kyniske maktspilleren av dem alle. Foto Scanpix.

 

Hendelsene i Arbeiderpartiet de siste timene kan vanskelig forstås på annen måte enn at nå er det alle mot alle og åpent mytteri i partiledelsen.

Det betyr at heller ikke Jonas Gahr Støre kan være sikker på om han er den reelle kapteinen for Arbeiderparti-skuta når den såkalte Giske-saken er over. Foreløpig holder han stø kurs - mot at han ser ut til å akseptere det meste.

Mange har skrevet om det dårlige klimaet internt i Arbeiderpartiet. I dag kom to nye tegn på at ting er i ferd med å falle fra hverandre rundt Jonas Gahr Støre:

For det første lekkasjene til media fra Arbeiderpartiets sentralstyre - mens sentralstyret fortsatt satt i møte. I seg selv er dette uhørt, og ville under normale omstendigheter ført til kraftig intern oppvask i partiet. 

Deretter kommer at nestleder Hadia Tajik leste høyt fra to av varslene på dagens møte - stikk i strid med Jonas Gahr Støres strategi og uttrykkelige ønske om å unngå detaljer i hver enkelt sak. Det kan vanskelig oppfattes som annet enn åpent mytteri. 

Dette er høyt spill fra Tajiks side. At en nestleder åpent trosser partilederen ville vanligvis ført til tydelig beskjed fra partileren om at "this town ain´t big enough for both of us".

Men ingenting er vanlig i denne saken. Til det er striden kommet for langt, og konfliktlinjene for dype. Kanskje er Støre svak, eller så er han usedvanlig klok: 

For etterpå gjør Støre det han kan for å glatte over kritikken mot Tajik: Det er varslerne som eier varselet, sier han på pressekonferansen etter møtet, og om de ønsker at Hajik skal informere sentralstyret, så er det hennes valg. 

Samtidig kommer han med forsiktig kritikk av Giske: Han er ikke enig i Giskes påstand om at noen av varslene er falske, sier han i Dagsrevyen, men fastholder samtidig hans rett til å komme til orde i en "ordentlig prosess".

Samtidig er det ikke ørens lyd rundt ham:

Om vi kan kalle det "Giske-leiren" på den ene siden, og "kvinne-leiren" i den andre - så er det åpenbart at det ikke lenger finnes fnugg av tillit mellom dem.  

"Kvinne-leiren" ser på Hadia Tajik som den eneste i partiledelsen som tar varslene alvorlig, en ærlig og modig politiker som føler seg tvunget til å si fra høyt og tydelig for å kunne se seg i speilet i tiden som kommer. 

"Giske-leiren" derimot, ser på Tajik som den mest kyniske maktspilleren av dem alle, en som bevisst utnytter Giskes sykmelding og forer sentralstyret med følelsesladde opplysninger som ingen i dag kan tilbakevise. 

Jeg er mest fristet til å tro at ingen av disse versjonene er helt sanne, selv om også jeg tror det vil være vanskelig for Trond Giske å komme tilbake etter det som er kommet fram. 

Det mest spennende nå er imidlertid rollen til Jonas Gahr Støre. 

For i tillegg til at han nå antakelig må velge mellom Giske og Tajik, må han i tillegg forsøke å berge selve partiet. Foreløpig har mange beskyldt ham for å være svak og unnfallende - også i denne saken.

Det er mulig han er.

Men det er også mulig de har rett, de som sier at han tvert om er demokratisk, klok og langsiktig. Og at det nettopp er fraværet av harde ord fra partilederen som kan lose partiet inn i smulere farvann. 

Det skal bli spennende å se. Det eneste vi kan si med sikkerhet, er at vi er vitne til et partioppgjør av historiske dimensjoner, der utfallet fremdeles er ganske uvisst. Også posisjonen til Jonas Gahr Støre.

For å si det litt mer folkelig: Klarer han denne, er han god.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar