hits

Hun ville ikke ligge med ham

METOO: Årets person trenger ikke være et navngitt menneske. Både Ebola-bekjemperne og DU har fått prisen tidligere. Faksimile Time. 

 

Amerikanske Time Magazine har kåret #metoo-kampanjen til "Person of the year". Det vil ytterlige forsterke en massebevegelse som kanskje vil endre samspilllet mellom kjønnene for alltid.

I seg selv er det fascinerende med et snart hundre år gammelt magasin som utdeler en så prestistjefull pris for 90. gang - i år. Jeg tror også at dette er en av de prisene som vil bli husket, sammen med for eksempel Charles Lindbergh, Franklin D. Roosevelt, Martin Luther King jr, Michail Gorbatshjov - og Donald Trump. 

Symptomatisk nok het da prisen også tidligere "Årets mann".

#Metoo-kampanjen har feid over den vestlige verden nærmest som en lavine etter Harvey Weinstein-skandalen for bare to måneder siden. Over 50 kvinner har anklaget den berømte filmregissøren for seksuell trakassering, og i kjølvannet fulgte liknende skandaler og oppgjør på løpende bånd.

#Metoo-hashtaggen var brukt før, men i løpet av oktober/november fikk den en slik kraft at - for å si det kort: jeg tror julebordene blir annerledes i år. 

Mange av historiene er svært alvorlige. Mange har fått naturlige konsekvenser, i form av oppsigelser og beklagelser, både i kulturlivet, i næringslivet, og i media. Også her i Nettavisen har vi gått gjennom historikken og rutinene for å være sikre på at vi skal være en god og trygg arbeidsplass. 

Faksimile av ukens Time.

Kampanjen er også blitt kritisert, særlig blant enkelte menn, blant annet fordi den blander alt i samme sekk - både alvorlige overgrep og nærmest bagatellmessige episoder på byen.

Jeg ser det argumentet. 

Men en av de historiene som har gjort inntrykk på meg, var faktisk en som tilsynelatende ikke var alvorlig i det hele tatt:

En voksen kvinne var på reise, og bodde alene på hotell. Etter middag tenkte hun at hun skulle ta seg en tur i baren. Der kom det bort en fyr til henne og sa:

- Du var deilig. Skal vi gå og ligge sammen? 

Det vil du muligens si må være innafor. Han var bare uvanlig direkte, sier du kanskje, og litt frekk og freidig må det vel være lov å være? Det er jo mannen som er jegeren, osv osv. Kanskje han til og med sa det med glimt i øyet? 

Tja. 

Forretningskvinnen avviste ham bryskt. Men fyren fortsatte å henge i baren. Hun syntes det var ubehagelig. Såpass ubehagelig at hun etter en stund gikk på rommet sitt og så på tv i stedet.

Det var hun som forlot stedet. Han ødela kvelden for henne. Det hadde han selvfølgelig ingen rett til. 

Ærlig talt, gutta. Sånn kan vi ikke holde på. Sånt kan vi ikke godta. Sånt vil vi ikke at døtrene våre eller kjærestene våre skal oppleve. Det er ikke de som skal måtte trekke seg unna, og bli fratatt sin frihet av en eller annen tilfeldig fyr som vi andre kanskje bare flirer av eller, hø hø, trekker på skuldrene av.

Det er selvsagt som med mobberne: Det er de som burde gå på rommet.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar