hits

Støtt våre muslimske venner

FØDT FRI: Fra venstre Nancy Herz, Laial Ayoub, Sofia Nesrine Srour, Dana-Æsæl Manouchehri, Maria Khan, Iram Haq, Amal Aden og Shabana Rehman. Helt til venstre stortingsrepresentant Abid Raja (V). Foto: Mariam Butt (NTB scanpix

 

En undersøkelse fra Holocaust-senteret som ble lagt fram i går, viser hvor viktig det er å skille strengt mellom kritikk av islam og hets mot muslimer.

Rapporten med navnet Holdninger til jøder og muslimer i Norge 2017 ble publisert i går 5. desember. Her kommer det fram at hele 48 prosent av den norske befolkningne støtter påstanden «Muslimer har selv mye av skylden for økende muslimhets».

39 prosent støtter at «Muslimer utgjør en trussel mot norsk kultur», og 31 prosent mener at «Muslimer ønsker å ta over Europa».  27,8 prosent "føler motvilje mot muslimer", og samlet sett er det 19,6 prosent som vil mislike å ha muslimer som naboer eller i vennekretsen.

Ifølge HL-senteret er dette likevel ikke en negativ trend: I 2011 var det faktisk noen flere som ønsket å holde sosial avstand til muslimer.

Undersøkelsen som ble offentliggjort 5. desember

Uansett bekrefter undersøkelsen at mange ikke klarer å skille mellom viktig og nødvendig religionskritikk, og hets mot minoriteter. Dette stiller store krav til kommentatorer og deltakere i samfunnsdebatten, men også til vanlige mennesker på arbeidsplasser og i sosiale sammenhenger.

Nettavisens mange sekulære muslimske bloggere er gode eksempler på presis og innsiktsfull islamkritikk. Både Mahmoud Farahmand, Mina Bai, Shabana Rehman, Sharam Shaygani, Dana Æsel ManouchehriWalid al-Kubaisi og Lily Bandehy er skribenter som gir oss innsikt og kritiserer kulturelle uskikker blant sine egne (trykk på lenkene og les litt, så skjønner du hva jeg mener).

Jeg har tidligere kalt dem Norges viktigste stemmer, fordi det er disse folkene som har størst mulighet til å bidra til en islamsk fornyelse som kan gjøre religionen mer tilpasset våre moderne samfunn. 

Det er vi nødt til å hjelpe dem med. For vi skal alle bo i dette samfunnet - sammen.

LES: Norges viktigste stemmer

Men de samme bloggerne er også det beste beviset på at moderate muslimer er våre venner og allierte i kampen mot IS og andre ekstremister som terroriserer våre europeiske gater.

Og det er mange flere: De skamløse jentene, som særlig Aftenposten fortjenstfullt har trukket fram, og for eksempel stiftelsen Født fri - med før nevnte Rehman, Amal Aden og ikke minst filmskaper Iram Haq i spissen (du kan fortsatt få billetter til Hva vil folk si?).

Forfatter og Fritt Ord-vinner Walid al-Kubaisi har tidligere anslått at kanskje så mange som halvparten av alle muslimer i Norge ikke er medlem i noen moske. Det betyr at mange av dem er omtrent like religiøse som nordmenn flest, og feirer id og andre muslimske høytider omtrent som vi "kristne" feirer jul og påske.

FIKK DU MED DEG DENNE? Klem en muslim, du også

I denne sammenhengen er det nedslående at hele 10 prosent av befolkningen støtter påstanden: «Med tanke på nylige terrorangrep kan trakassering og vold rettet mot muslimer forsvares».

Nei. Det kan aldri forsvares. For på samme måte som norske jøder overhodet ikke har noe ansvar for staten Israels okkupasjon av de palestinske områdene, har heller ikke norske muslimer noe ansvar for islamistisk terror.

Tvert om bidrar hets og vold utelukkende til å hindre integrering, og til å forsinke en nødvendig modernisering av religionen. Om du ønsker at det skal gå fortere, bør du heller sørge for å bli venner med, og støtte alle moderne muslimer der du kan.  

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar