hits

Ikke vær med på å dele konspirasjonsteorier

BOMPENGEKONSPI: Noen tror at noen forsøker å skjule hvem som ansvarlig for bompengesatsene i Oslo.  

 

Vi lever i en tid for konspirasjonsteorier. I helga ble Nettavisen utsatt for en. Heldigvis klarte vi å stoppe den.

Historiker Bård Larsen i den liberale tankesmien Civita hadde i forrige uke en spennende kronikk i VG, der han fryktet at liberalt demokrati er i ferd med å dø. Ett av budskapene var: pass deg for ytterkantene, prøv å tolke ting i beste mening, ellers overlater vi arenaen til ekstremistene.

I helga fikk han støtte av kommentator Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad fra "den andre kanten", i den innsiktsfulle kommentaren Samfunnets sentrum brister.

Jeg har tidligere vært inne på noe av det samme, i bloggen Fram for den ekstreme middelvei - om forsøkene på å holde seg strengt i midten - og kunne kritisere begge veier om nødvendig.

Men slettes ikke alle er der. Noen er mistenksomme av natur, eller har som grunnholdning at "motstanderen" forsøker å lure, vrenge, vri - og slette. 

Som i helgen, da sykkel-entusiasten Dan Peder Eriksen la ut en melding på Twitter: 

"Nettavisen sletter mine kommentarer på Facebook som viser at det ikke er byrådet i Oslo som bestemmer bompengene i Oslo og Bærum", skriver han. 

Tweeten som førte til 69 retweets og 145 likes.

 

Årsaken skal være at vi ikke har lyst å få fakta på bordet. 

Tweeten er allerede blitt retweetet 69 ganger, og har i skrivende stund fått 145 likes. Uten at verken "likerne" eller "delerne" ser ut til å ta seg bryet med å lese de 10 svarene under - blant annet fra oss i Nettavisen - der vi først lover å sjekke hva som har skjedd - og deretter tilbakeviser påstanden hans. 

De fleste vil se at det er en åpenbar konspirasjonsteori.

For det første har Nettavisen skrevet mer enn de fleste om Oslopakke 3, og hvilke partier som står bak den. For det andre blir Nettavisen som oftest beskyldt for å moderere for lite i debattene på Facebook. 

For det tredje har Nettavisen vært i kontakt med flere partier, inkludert SV og MDG, for å forsøke å få dem til å delta mer i debattene - nettopp for å få en mer balansert, spennende og faktabasert debatt i kommentarfeltene.

At vi skulle ha gått inn i en Facebook-deling og slettet en kommentar om hvilke partier som er ansvarlige for et vedtak, er absurd. Vi sletter eventuelt innlegg på grunn av ordbruk - ikke politisk innhold.

Og ganske riktig: en gjennomgang av den aktuelle delingen av saken "Økte bomprisene: Nesten like mange dieselbiler kjører inn til Oslo" viser at den har fått over 500 reaksjoner og 45 delinger. 

Av alle som har vært inne og kommentert saken, er Dan Peder Eriksen en av de ivrigste.

Facebookdeling med over 500 reaksjoner

 

Til sammen fant vi hele 19 kommentarer og svar fra hans hånd. Ingen av dem er slettet av oss, alle ligger der i beste velgående. Vi kan ikke garantere at det ikke er flere, for det er lett å gå glipp av noen. På Facebook må du trykke på en pil og teksten med for eksempel "6 svar" for å få fram svarene under hver kommentar. 

Jeg vet ikke om det er dette som er årsaken til at Dan Peder Eriksen ikke finner igjen svarene sine. Jeg skulle likevel ønsket at han tok seg bryet med å sjekke litt nøyere før han la ut en åpenbar feilaktig påstand på Twitter - som så begjærlig ble grepet av andre som heller ikke tok seg bryet med å sjekke. 

Nå er det ikke synd på Nettavisen. Vi har alle muligheter til å ta igjen. Vi har ressurser til å gå gjennom og sjekke, og vi kan for eksempel skrive en blogg og fortelle alle om den feilaktige påstanden. 

Men det finnes privatpersoner der ute som ikke har samme muligheten til å ta igjen. Som rett og slett står maktesløse tilbake. For hva skal du som privatperson gjøre? Sende ut en "kontramelding" om at noen sprer falske påstander om deg - som blir lest av noen få personer? Gå ut på gata og rope?

Om du er med på en slik "storm" - som det faktisk er når en tweet får 69 delinger og 145 likes - så kan du aktivt være med å spre falske beskyldninger eller falske nyheter. 

Dette var nettopp en av de tingene høyresidens Bård Larsen og venstresidens Sven Egil Omdal advarte mot i sine kommentarer i forrige uke. Jeg skulle ønske mange leste dem en gang til.

........

OPPDATERING: Hvordan ulike personer i MDG reagerte på den åpenbare konspirasjonsteorien, er talende:  Shoaib Sultan, en reflektert politiker og tidligere ordførerdandidat, sendte straks en melding til Gunnar Stavrum og meg for å høre om dette kunne stemme. 

Mens for eksempel den aldri hvilende Eivind Trædal, innvalgt for MDG i Oslo bystyre, retweetet straks - uten å sjekke noe som helst.

........

OPPDATERING 2: Da har Eivind Trædal vært ute og beklaget på Twitter. Det tjener ham til ære: 

.........

Jeg avslutter med noe av mangfoldet i Dan Peder Eriksens mange kommentarer og svar i helgen. Som du skjønner, de ligger der fremdeles om du vil gå inn og se: 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar