hits

Nei til både Hagen og Jagland

IKKE BARE HAGEN: Også ledere for internasjonale organisasjoner må nektes adgang til Nobelkomiteen. Foto Nettavisen.

Et mulig kompromiss er dukket opp i "Nobel-floken" på Stortinget: Et nei til både Carl I. Hagen og Thorbjørn Jagland. Det kan bety både økt troverdighet til komiteen og et endelig farvel til "fortjente" topp-politikeres medaljeplass for lang og tro tjeneste.

Det er Dagens Næringsliv som i dag kan fortelle om en mulig løsning på Hagen-spetakkelet: 

Ifølge avisens kilder kan et flertall på Stortinget på torsdag komme til å bli enige om et prinsipp som sier at verken faste eller vararepresentanter til Stortinget skal kunne sitte i Nobelkomiteen. 

Dette skal både Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre stille seg bak, ifølge avisen. Også Høyre er villig til å se på forslaget, men snuser på et mulig tillegg: Nemlig at hvis forbudet skal gjelde stortingsrepresentanter, må det også gjelde ledere i store, internasjonale organisasjoner. 

LES OGSÅ: Nei til Carl I. Hagen i Nobelkomiteen

Tillegget er utelukkende ment å ramme Thorbjørn Jagland. Han har siden 2009 har vært generalsekretær i Europarådet - med støtte fra Russland - og her peker kritikerne på at ingen russiske opposisjonelle har fått fredsprisen i Jaglands periode. 

Også Thorbjørn Jagland har uheldig dobbeltrolle. Foto Nettavisen

Jagland selv vil selvsagt avvise at det har noen sammenheng. Men det er ikke poenget. Poenget er at noen kan tro at det er en sammenheng. På samme måte som mange ute i den store verden tror det er koblinger mellom Nobelkomiteen og det offisielle Norge - siden det sitter profilerte stortingsrepresentanter i komiteen. 

Jagland er ikke på valg i år, så han vil ikke "kastes ut" av komiteen om forslaget blir vedtatt. Men på sikt vil det bety at han ikke kan gjenvelges.

Jeg synes dette er et klokt forslag. 

Poenget er å sikre at Nobelkomiteen består av flinke folk som selvsagt må være samfunnsengasjerte, men som ikke har for tette bånd mot det norske maktapparatet. Prinsipielt er det da logisk at prinsippet også må gjelde det europeiske maktapparatet. 

Slik vil Nobelkomiteen gradvis bli sikret større uavhengighet, større troverdighet - og større prestisje internasjonalt. 

Og det vil kunne bety slutten på den usunne "skikken" om at partiene på Stortinget selv utpeker sine folk til Nobelkomiteen - slik Arbeiderpartiet i sin tid utpekte Thorbjørn Jagland, og Fremskrittspartiet nå vil utpeke Carl I. Hagen. 

I stedet vil vi kunne få en virkelig uavhengig komite som kan fortsette å dele ut kontroversielle eller mindre kontroversielle priser. Uten å skjele til at supermakter som for eksempel Kina skal "misforstå" og sette Norge i fryseboksen i årevis.

 
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar