hits

Gutta boys i salaten

"Gutta boys" I: Gunnar Bjørkavåg med rask bil og raske uttalelser. Foto fra Facebook.

Torsdag skal styret i ærverdige Norges Handels- og Sjøfartstidende ha ekstraordinært styremøte for å diskutere IQ-tester og padling. Kanskje skal de servere scones og te. Slikt kan skje når konsernsjefen tryner i salaten.

Bakgrunnen er alvorlig nok, men saken har sannelig sine underholdende sider: 

Før helga gikk konsernsjef Gunnar Bjørkavåg i NHST Media Group, som eier Dagens Næringsliv og Morgenbladet, ut mot VGs politiske redaktør Hanne Skartveit. Hun hadde sagt at skjev kjønnsbalanse i konsernstyrer kan føre til en "gutta boys"-kultur. 

Men det var ikke Bjørkavåg, som selv har sju menn og null kvinner i sin ledelse, enig i.

- Det er altfor generaliserende. Jeg er ingen gubbe, og jeg er en stolt mann. Jeg er klar til å utfordre henne når som helst på en IQ-test eller padletur eller evne til gode formuleringer. Framtidens toppselskaper er sterkt drevet av innovasjon, tempo og en konstruktiv organisasjonskultur, mente Bjørkavåg. 

Tydeligere går det vel knapt an å bekrefte "gutta boys"-teorien. 

Kritiserte "gutta boys": Politisk redaktør Hanne Skartveit. Foto Scanpix

 

Men senere samme kveld angret han seg, og la seg delvis flat da han ble kontaktet av Aftenposten:

- Jeg svarte som sant var når det gjelder kjønnsfordelingen i konsernledelsen. Det er et faktum som jeg står for. Når det gjelder utfordringen til Skartveit, så ble det helt feil. Jeg skulle heller ha invitert henne på scones og te og hørt på hennes meninger, sa Bjørkavåg da.

Men det hjalp ikke særlig, gitt!

Senere rotet han seg inn i forklaringer om at han akkurat hadde kommet ut fra et særdeles vellykket møte, og at den kvinnelige "talentmengden" var voksende. Politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringliv gikk til et så sjeldent skritt som å skrive en bitende kommentar til sin egen konsernsjef.

Og også styreleder og hovedeier Anette Olsen gikk offentlig ut og tok avstand fra Bjørkavågs holdninger.

Nå vet ikke jeg om Bjørkavåg er verre enn andre konsernsjefer. Han er kanskje ikke verre enn ledelsen i konkurrenten Schibsted, som var utgangspunktet for Skartveits kommentar. Og som ifølge DN ikke intervjuet en eneste kvinnelig kandidat da ny annonsedirektør skulle ansettes for en tid tilbake.

"Gutta boys" II: Kvinnelige kandidater forbigås best i stillhet. Faksimile DN.

 

Ærlig talt: Sånn kan vi ikke holde på i 2017. Dere kan gjerne gå Birken eller kjøpe dyre klokker eller skyte store dyr i Afrika for meg, men på jobb er vi seriøse. Noe annet kan lett bli pinlig, og det vil nok Anette Olsen fortelle Bjørkavåg i morgen.

Og til neste gang, gutter, må dere i alle fall huske tidligere DN-redaktør og TV 2-sjef, salig Kåre Valebrokks ord:

- Hvis du tråkker i salaten, stå for Guds skyld stille!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar