hits

De narkomane er syke, ikke kriminelle

Bent Høie sammen med Heidi Hagen, Siv Løvland og Janne Andresen - fra henholdsvis LAR-Nett, ProLAR og Foreningen for en human narkotikapolitikk. Foto: Arild Knutsen.

 

I dag klokka 13 på fredag den 13. oktober fikk helseminister Bent Høie overrakt 13 tekster om en mer human narkotikapolitikk. Han bør nå benytte sin historiske sjanse til å bli helseministeren som avkriminaliserer narkotika i Norge.

Jeg tror de fleste av oss har hatt en nagende mistanke om det:

Måten vi behandler narkomane på holder ikke.

Måten vi jager dem vekk fra bysentrum, måten de må gjemme seg vekk på et dass for å sette sine skitne sprøyter, måten de tvinges inn i kriminalitet for å finansiere illegale stoffer, måten vi kaster dem i fengsel for sykdommen sin - det holder ikke. 

Vi begynte å skjønne det da resultatene kom fra Portugal, som innførte nye lover allerede i 2001. Narkomani er ikke kriminelt, hevdet portugiserne, narkomani er en sykdom. Dermed måtte de narkomane få helsehjelp, ikke straff og fengsel.

I dag har de nesten sluttet å dø av overdoser i Portugal. Det vil si, i 2016 var det 44 overdosedødsfall der, i et land med 10,3 millioner innbyggere. I Norge, med  5,2 millioner, døde 266 mennesker av overdose i fjor.

En gang til: I fjor var det 266 mennesker som døde av overdose her i landet. Det er dobbelt så mange som døde i trafikken.

Kan det være nødvendig? Nei, det holder ikke. Svaret er åpenbart nei.

Sturla Haugsgjerd i Foreningen Tryggere Ruspolitikk og Bent Høie. Foto: Arild Knutsen.

 

Vi skjønte det egentlig også da tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg og tidligere FN-sjef Kofi Annan sto i spissen for en kommisjon som sa akkurat det samme i 2011:

- Avkriminaliser cannabis, legg nulltoleranse-tankegangen død og ikke straff personer som bruker narkotika, sa de - i spissen for den topptunge Global Commision on Drug Policy. 

De sa også at narkotikahandel var ett av de største motivene for kriminalitet og oppbygging av mafiavirksomhet over hele verden.

Vi visste at Thorvald hadde personlig erfaring. Vi visste at hans yngste datter Nini var heroinist, og at både han og statsminister Jens Stoltenbeg visste hvordan det var å være pårørende til en som daglig måtte fornedre seg selv og familien. Men vi visste også at Nini en gang hadde vært en livsglad ung jente som 30 år tidligere ble trukket opp på scenen for å danse med Bruce Springsteen i Drammenshallen. 

Thorvald Stoltenberg tapte kampen for minstejenta. Nini døde i 2014.

Var det nødvendig? Nei. Svaret er åpenbart nei.

Tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg og Nini Stoltenberg. Foto: Terje Bendiksby, Scanpix.

 

Flere av interesseorganisasjonene for en bedre narkotikapolitikk startet denne måneden en aksjon som heter 13 tekster - 13 punkter - 13 dager. Aksjonen hadde sitt høydepunkt i dag, da gruppen av aksjonister overleverte de 13 tekstene til helseminister Bent Høie. Samtidig sto en kronikk på trykk i Aftenposten - underskrevet av en rekke tungvektere på feltet.

Vi er nok mange som bør benytte anledningen til å lese oss opp. Høre litt på medisinerne. Og ta et oppgjør med egne holdninger. For jeg har en mistanke om vet hva som er grunnen til at vi behandler narkomane som vi gjør:

Vi synes de burde skjerpe seg. Vi synes de er svake. Og ekle. De burde legge seg inn på rehabilitering og slutte med det tullet. Komme seg i jobb. Ta seg sammen. Oppføre seg som ordentlige folk. 

Så ser vi bort fra det åpenbare: At det rett og slett ikke er mulig å komme seg ut av det uten kvalifisert hjelp.

At de er syke, men at om de får nødvendig behandling med den medisinen som hjelper, har de mulighet til et tilnærmet normalt liv - i stedet for å ende under en bro over Akerselva med en sprøyte i halsen.    

Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, tar selfie med de andre før møtet med Høie.

 

Vi er mange som burde tenke oss om en gang til.

Vi er etter hvert blitt flinke til å normalisere og akseptere psykisk sykdom her i landet. Ikke minst tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik hjalp oss til det. Jeg trekker ikke fram hans navn helt tilfeldig.

For det "moralske" Kristelig Folkeparti er en av de sterkeste motstanderne av en mer human narkotikapolitikk her i landet. Det er de som har stått hardest på nulltoleransen. Den andre sterke motstanderen er lov-og-orden-partiet Frp.

Nå er tiden kommet til også å normalisere narkomani som en sykdom her i landet. For vi vet det egentlig:

I vår moralske fordømmelse og feilslåtte tro på straffens betydning gjør vi det bare verre. Vi gjør det vanskeligere å slutte. Vi er med på å bygge opp mafiavirksomhet. Og vi er  med på å skyve hundrevis av mennesker ut av livet hvert eneste år.  

Er det nødvendig? Nei. Svaret er åpenbart nei. 

 
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar