hits

Homo-framgang i muslimske Kosovo

I går ble det gjennomført en historisk gaypride-marsj i Pristina i Kosovo. Historisk, fordi det er første gang det er gjennomført en slik parade i en muslimsk hovedstad.

Paraden telte flere hundre personer og gikk fredelig for seg. Derfor vakte den nok mindre oppmerksomhet enn fortjent, selv om nyheten gikk verden rundt i går. Her kan du også se video av paraden, som blant annet ble støttet av Kosovos president Hashim Thaci og flere tunge organisasjoner i landet. 

Marsjen er særdeles interessant, også her i Norge.

For i den hjemlige debatten om innvandring og islam er det særlig to ytterpunkter som markerer seg:

De sterkt innvandringskritiske, som hevder at islam aldri kan reformeres - og en konstant fare for vår kultur og nasjonale særpreg.

De sterkt innvandringsvennlige, som tenker at islam lett kan moderniseres og tilpasses norsk kultur og europeisk væremåte. 

Hashim Tasci var ledende skikkelse også da Kosovo erklærte seg selvstendig i 2008. I går tvitret han om gay-paraden..

 

Sannheten ligger som oftest et sted i mellom, men den raske utviklingen i Kosovo gir i alle fall hint om en viss optimisme. Motstanden mot homofili står sterkt både i islam og i de østeuropeiske landene, og selv om den fortsatt står sterkt, særlig på landsbygda, er det betydelige mer liberalt i byene.    

Selv opplevde jeg antiholdningene som utenriksreporter for TV 2 under Kosovo-krigen i 1991. Vi var i den albanske grensebyen Kukes, der tusentalls av flyktninger kom strømmende over grensen fra Kosovo, og hadde flere anledninger til å diskutere ulike samfunnsspørsmål med vår guide og fixer, 25 år gamle Bekim.  

En kveld kom vi inn på homofili-spørsmålet, og ble relativt overrasket da han spontant utbrøt: 

- Jeg tror heldigvis ikke det finnes noen homofile her. Hadde jeg møtt en, tror jeg jeg hadde drept ham. 

Den gangen ble vi så perpleks at vi raskt gikk over til neste tema, men Sylo Taraku, som selv kom til Norge som flykting som 18-åring noen år tidligere,  bekrefter utviklingen de siste årene.  

Under Kosovo-krigen i 1999 kom tusenvis av flyktninger over grensen til Albania, Montegro og Makedonia, hvor flere hjelpeorganisasjoner var på plass. Foto Caritas

 

- For ikke mange årene sidene ble kontorene til LHBT-organisasjonen i Pristina angrepet og rasert. Det har også flere ganger kommet sterkt homo-fiendtlige uttalelser fra imamer og andre lederfigurer i ulike landsbyer, sier han 

Men etter hvert har de ulike gruppene våget seg fram igjen. Og i dag er det langt lettere å være homofil i det kosovoalbanske og muslimske Pristina enn for eksempel i den serbiske og kristen-ortodokse hovedstaden Beograd.  

 Sylo Taraku ga i fjor ut boken Innvandringsrealisme. Politikkens muligheter i folkevandringens tid, og er i dag rådgiver hos Tankesmien Agenda.

Sylo Taraku er tidligere leder av LIM - Likestilling, integrering og mangfold, som i dag ledes av Nettavisen-blogger Mahmoud Farahmand. Foto Agenda

 

Det er ingen tvil om at islam over store deler av verden er en aggressiv og særdeles sterk motstander av homofile. Det er i alt elleve land i verden i dag som praktiserer dødsstraff mot homofili - alle disse er islamske.   

Særlig den arabiske halvøya har utmerket seg med steining og andre barbariske metoder, men også land som Iran, Afghanistan og Pakistan har provinser der dødsstraff blir fullbyrdet.

Selv om den "europeiske islam" som praktiseres i land som Albania, Bosnia, Kosovo og delvis Tyrkia er langt mer moderne enn lenger øst, er gårsdagens pride-marsj gjennom Pristinas gater oppsiktsvekkende.

Kosovo har overveiende muslimsk befolkning. Både de som gikk i marsjen, og de som så på, er muslimer.

Det gir grunn til forsiktig optimisme.

 
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar