hits

Når politiet abdiserer

Skjermdump fra Aftonbladet TV

Nå er det ikke bare i Norge vi snakker om "svenske tilstander": I helga kunne Aftonbladet skildre rene mafiatilstander i en bydel i Gøteborg, der politiet delvis har overlatt til klanledere å opprettholde ro og orden. 

Du kan lese reportasjen i Sveriges største avis og se video her: Politiet lar klanleder løse konflikter

Historien starter for elleve år siden, da situasjonen i bydelen Angered var kommet helt ute av kontroll - med rivaliserende klaner, skuddvekslinger og mordforsøk. 

- Vi var tvungna att göra något. Då ringde vi den mäktigaste personen som gick att få tag i, sier Dan Granvik, i dag pensjonert politimann, til Aftonbladet.

Den mektigste mannen var imam Hashem Ali Khan (60), som også er overhode for familien Ali Khan i bydelen Angered - med omlag 120 familiemedlemmer.

Og han kunne saktens hjelpe til: 

Om politiet syntes det var litt mye innbrudd i et område, kunne det stoppes for en periode. Om det ble for plagsomt med narkotikasalg rett utenfor skolen, flyttet selgerne seg litt lengre unna. Og når ungdommer kastet stein på ambulansepersonell og brannfolk, fikk han dem til å slutte.

Problemet er bare at den samme familien i løpet av de siste to årene er anmeldt for hele 200 lovbrudd, tildels alvorlig kriminalitet som gjelder alt fra narkotika til mishandling til våpenbeslag.

Men flesteparten av sakene blir henlagt, og årsaken er - i følge politiet selv - redsel.  For når etterforskningen begynner, så trekker folk seg. De tør ikke gå i åpen konflikt med familien Ali Khan.

- Man måste inse att i de här områdena har inte polisen ett våldsmonopol, sier en av dagens politimenn i Gøteborg.

Reportasjen om i Aftonbladet har vakt stor oppmerksomhet i Sverige, men er nesten ikke omtalt i Norge. Nettavisen skrev om de 200 anmeldelsene i går mandag, men ellers har det bare vært spredte meldinger om saken på sosiale medier.

Faksimile av Aftonbladets historie om Gøteborgs mektigste familie.

Den aldri hvilende Kjetil Rolness har naturlig nok fanget den opp på Facebook , og også Andreas Halse har skrevet om de prinsipielle sidene av saken. 

Halse er tidligere leder for Sosialistisk Ungdom, og er i dag leder for den fagligpolitiske Svenssonstiftelsen. Han er en av de få på venstresiden ved siden av Arbeiderpartiets Jan Bøhler som klart og tydelig tar integreringsutfordringene på alvor. Han skriver på Facebook:

 "Det er noe av det villeste jeg har lest. Den svenske staten både forstår og aksepterer at den ikke lenger styrer i hele landet. Konsekvensen er at det blir opp til kriminelle klaner å opprettholde ro og orden. Politiet som har det de kaller en "realistisk tilnærming til situasjonen" kan tidvis få hjelp av disse, men innser samtidig sin begrensede innflytelse. For eksempel forstår de at det vil være umulig å få bukt med salg av narkotika, men at de kanskje kan anmode selgerne om å flytte seg fra skolene. Hvis de spør klanlederene pent altså".

Halse er også en av de få på venstresiden som klarer å se innvandringspolitikken fra et arbeiderklasseperspektiv: 

"For å oppsummere. Du har altså ikke beskyttelse av svensk lov lengre hvis du er bosatt på feil sted i landet. Har du ikke råd til å flytte fra disse områdene er det bare å håpe klanene ønsker å ivareta dine interesser og din trygghet. Selv ville jeg nok foretrukket rettstaten for å si det forsiktig."

Debatt om innvandring som markerte åpningen av Forskningsdagene 2016. Arrangementet var på Scandic Edderkoppen 21. september 2016.Deltakere:Anne Britt Djuve (Fafo)Knut Røed (Frischsenteret)Erling Holmøy (SSB)Thomas Hegghammer (FFI)Hanne Caroline S. Iversen (JD)Svein Oppegaard (NHO)Tor-Arne Solbakken (LO)Tino Sanandaji Andreas C. Halse (Sv)Heidi Nordby Lunde (H)Sylo Taraku (Agenda)Ordstyrere:Erik TornesMina Hauge Nærland
Andreas Halse er i dag for leder for Svenssonstiftelsen. Foto Wikipedia

Jeg får lyst til å be alle mine venner på venstresiden om å lese det siste avsnittet en gang til:

Om du ikke har råd til å flytte fra disse områdene, om du ikke tilhører middelklassen som kan dra til "hvitere" bydeler, om du er prisgitt situasjonen der du  er - ja, da må du altså oppleve at politiet går av eller abdiserer til fordel for klanledere. 

Da er du blitt avhengig av kriminelle for å trygge deg selv og din familie. Da fungerer ikke rettsstaten lenger.

Og da kommer det springende spørsmålet:

Om det bare er Sverigedemokratene som snakker høyt om om disse tingene, og det bare er Sverigedemokratene som aktivt vil gjøre noe med dem, er det da så rart at Sverigedemokratene får økt tilslutning?  

Nå har vi ikke svenske tilstander i Norge, sier du. Og det er riktig:

Vi har ingen bydeler som kan sammenliknes med Rinkeby i Stockholm eller Angered i Gøteborg eller Rosengård i Malmø. 

Men også vi har problemer som likner. Og også vi har politikere som helst vil se en annen vei og snakke om noe hyggeligere. Som ikke vil piske opp stemningen, i frykt for å bli tatt til inntekt for uakseptable holdninger.

Jeg tror det er fortielse som skaper uakseptable holdninger.

Derfor honnør til folk som Andreas Halse, som ikke lar seg stoppe av forsøk på stigmatisering i egne rekker, men som stadig tør å trekke fram saker som i særlig grad burde engasjere både Rødt, SV og et kriserammet Arbeiderparti.

 

FIKK DU MED DEG: Legg vekk arrogansen og besvergelsene

LES OGSÅ: Makten snakker på Youngstorget

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar