hits

Legg vekk arrogansen og besvergelsene

kommentarer

Arbeiderpartiet og det rødgrønne alternativet har enda en gang lidd nederlag i et norsk stortingsvalg. Det tror jeg er bra. Partiet kan ha godt av å være utenfor maktens korridorer i noen år til.

I dag er selvransakelsens time kommet for ledelsen i Arbeiderpartiet. Allerede kl 13.00 møtes Sentralstyret, med Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik, Trond Giske og partisekretær Kjersti Stenseng i spissen. 

Her skal det slikkes sår. Her skal forklares. Og her skal bortforklares.

Nederlaget er ikke småtteri. Det er det dårligste valgresultatet for partiet i opposisjon på 90 år. Unntaket er det elendige valget i 2001, men da satt partiet i regjering. Likevel tror jeg ikke selvkritikken vil stikke dypt. 

Til det er arrogansen i Arbeiderpartiet for stor.  

Fremdeles sitter det i veggene at Arbeiderpartiet har sittet i regjering i nesten 20 av de siste 30 åra. Fremdeles ser partiet på seg selv som "Ørnen blant partiene" (historiker Jens Arup Seip). 

Fremdeles kjenner ledelsen Gerhardsen, Lie, Bratteli og Brundtland i ryggen. Og fremdeles føler de seg moralsk overlegne så mange andre.

Derfor tviler jeg på om de er så veldig villige til å lytte til råd. Her kommer det likevel:

Slutt med besvergelsene. Kom med saklige argumenter i stedet.

Konkret: Neste gang dere diskuterer innvandringspolitikk med Fremskrittspartiet, legg vekk den moralske bestyrtelsen og diskuter heller sak. Ikke kall Sylvi Listhaug for rasist eller nasjonalist eller det som verre er. Si dette klart og tydelig til "støttespillerne" deres i LO og kulturlivet. 

LES OGSÅ: NRK, Ap og Frp var verstingene

Når Listhaug foreslår lukkede asylmottak, forklar heller rolig hvorfor det kan være dumt å sette folk i fengsel som ikke har gjort noe galt.

Årsaken er at det er folk der ute som lytter til diskusjonene deres. De har kanskje tenkt at Listhaug ikke er så dum. Når dere kaller henne for rasist, kaller dere også potensielle velgere for rasister.  Da kan de bli fornærmet. Og de kan finne på å stemme på Listhaug, fordi dere tydeligvis ikke tar bekymringen deres alvorlig. 

Når Sylvi Listhaug drar til Rinkeby, ikke begynn å rope og skrike igjen. Foto: Frp

På samme måte:

Når Listhaug vil at lærerne skal angi elever som har vært på ferie, forklar heller rolig at lærere er avhengig av tillit for å kunne gjøre jobben sin - og at de ødelegger denne tilliten ved å opptre som politi eller angivere.

LES OGSÅ: Nei til angiveri

Når hun vil utfordre menneskerettighetene, forklar heller at disse rettighetene er grunnlaget for vårt demokrati. Forklar også hvorfor det er forskjell når Fremskrittspartiet vil utfordre menneskerettighetene og når Arbeiderpartiet vil det (dere har det i partiprogrammet, dere også). 

Og når hun drar til Rinkeby, ikke begynn å rope og skrike igjen. Fortell heller hvorfor hun i stedet burde være hjemme og gjøre jobben sin som integreringsminister. 

Kom deretter med gode forslag, hva dere vil gjøre for å lette integreringen. Jo flere konstruktive forslag, jo bedre. Da ser det nemlig ut som om dere er opptatt av det samme som mange av deres tapte velgere er.

Jeg har en teori:

Dere vet at dere har lagt innvandringspolitikken helt opp til Fremskrittspartiets for å tekkes velgere på den ene fløyen. Dermed må dere bruke retorikken og ordbruken til å ta skarp avstand fra Fremskrittspartiet for å tekkes den andre fløyen.

Eller som Martin Kolberg sier, det må jo være mye bedre å bli kastet ut av snille mennesker enn av slemme mennesker.

Denne strategien er ikke ærlig. Og jeg tror mange velgere gjennomskuer den.

Så har jeg et råd til:

Jeg vet at dette med å skifte ledelse er en møysommelig prosess. Jeg vet at dere må holde sammen i dag og i ukene som kommer, men tanken må begynne å modnes. Jeg skrev om den gryende lederstriden allerede for en måned siden.

FIKK DU MED DEG DENNE? Mot beinhard maktkamp etter valget

Jonas Gahr Støre er sikkert en hyggelig mann, og uten tvil en svært dyktig politiker. Han kan gjøre masse bra i partiet. Men bør virkelig en multimillionær i Holmenkollåsen med uklare pengeplasseringer være leder for et arbeiderparti?

Dere vet det egentlig godt - dette med liv og lære. Og når mediene og velgerne begynner å interessere seg for det, forsøk å være litt ydmyk. Forsøk å spørre - når vi først har valgt en millionær til leder, har vi virkelig gjort alt vi kunne for å være så åpen som mulig omkring dette?

Skriv i alle fall ikke truende og arrogante brev til NRK. Og for all del - ikke møt professorer med advokater.

Noen har allerede begynt å skylde på rådgiverkorpset rundt partiledelsen. De har ikke nok erfaring, sies det. De har ikke den riktige bakgrunnen. Det synes jeg er feigt. Det er dere som har ansatt dem. 

Så vil du kanskje si at det er passe arrogant å sitte her og beskylde Norges største parti for arroganse. Det har du selvsagt helt rett i. 

Men det er godt ment. Godt valg i 2021.