hits

Listhaug og Amundsen kan bli ofret

kommentarer

Både Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen kan bli ofret for å sikre det borgerlige samarbeidet de neste fire årene.

Allerede i dag tidlig setter de fire borgerlige partiene seg ned for å finne ut av hvordan de skal komme seg videre etter gårsdagens valgseier over de rødgrønne.  

Partilederdebatten i natt ga ingen klare svar, men det er uten videre klart at veien for Erna & Co kan bli både kronglete og humpete.

Både Venstre og KrF er kommet svekket ut av valget. Begge klarte seg så vidt over sperregrensen, og særlig KrF-leder Knut Arild Hareide ligger tilbake på slagmarken med betydelig blodtap. 

Paradoksalt nok kan det derfor være viktig for Erna Solberg og Siv Jensen å blidgjøre de to støttekameratene. Ikke bare for å takke for godt samarbeid i fire år, men også fordi de er avhengig av å ha dem med videre.

Det er ingen hemmelighet st Sylvi Listhaug har vært den store røde kluten for både Venstre og KrF, særlig for Knut Arild Hareide. Beskyldningen om "imam-sleiking" er bare ett eksempel på det iskalde forholdet mellom de to.

LES OGSÅ: Høyt spill av Listhaug

Uansett skal statsrådene få legge fram sine budsjetter i fred. 

Det vil derfor ikke skje noe som helst før statsbudsjettet blir lagt fram i oktober.

Men deretter kan det komme endringer.

En mulig løsning kan være å effektivisere Justisdepartementet, som i dag rommer både innvandrings- og integreringsministeren - og justis- og beredskapsministeren. Pluss fem statssekretærer. 

Dette kan med fordel slås sammen til ett, mer effektivt departement, blir det sagt - og dermed er både Listhaug og Amundsen i spill. Jokeren som det spekuleres i kan komme inn og ta over begge feltene, heter Per Sandberg.

Sandberg har vikariert for Listhaug tidligere, og han kan være en god justisminister for FrP.

Et vesentlig hinder for denne løsningen er at Sandberg etter sigende trives som plommen i egget som fiskeriminister. 

Et annet hinder er den delen av "grasrota" i partiet som simpelthen elsker Sylvi Listhaug. Den mulige omplasseringen må ikke se ut som et nederlag for henne, derfor kan det være avgjørende å finne en ny posisjon - enten i regjeringen eller i partiet. En posisjon som gir like høy status, men der hun ikke blir like kontroversiell.

LES: Frps to ansikter

I så måte er det muligens ikke helt tilfeldig at Listhaug i går kveld ga et intervju til Sunnmørsposten. Her fortalte hun at det ikke var sikkert at hun ønsket å fortsette som statsråd, og at det "ikke var noen nedtur å havne på Stortinget, om det blir utfallet".

Kanskje er dette et oppriktig ønske fra Listhaug om å slippe unna statsrådansvaret av familiære grunner. Eller det kan være en myk forberedelse til et skifte som kan komme i løpet av høsten. 

Eller det kan være en skjult bønn om at hennes støttespillere skal bønnfalle henne om ikke å gi seg.

Gevinsten for Siv og Erna ville være formidabel. Med kontroversielle Listhaug ute ville det være godt mulig å få KrF inn i folden igjen.

Ikke nødvendigvis som støtteparti, for der har Knut Arild Hareide malt seg inn i et hjørne, men som en velvillig garantist for borgerlig politikk i fire nye år.

FIKK DU MED DEG DENNE? Valgkampen som sporet helt av