hits

Faten i støtet

kommentarer
Faten tar valget er godt tv når det blir snakk om liv og død i feltuniform. Skjermdump NRK

Få programmer har fått så mye forhåndsomtale som "Faten tar valget". I kveld smeller hun til på NRK1: - Jeg er ikke annerledes fordi jeg går med et jævla stoff på hodet.

Det vil si, programmet har lagt ute på nrk.no siden i ettermiddag, så mange i målgruppa har nok allerede sett det.

Men vil du se det på den lineære gamlemåten må du vente til kl 22.05.

Min foreløpige konklusjon: 

Velmenende og tildels tøff interessevekker, med tendenser til skolefjernsyn.

De fleste har fått med seg de over 5000 klagene og kontroversene rundt valget av hijab-kledde Faten Mahdi al-Hussaini  som programleder.

Jeg skrev selv en kritisk kommentar om valget av programleder i forrige uke:

LES HER: NRK fortjener likevel hijab-kritikk

Så la det være sagt med en gang:

Min kritikk går mot NRK-ledelsen, ikke mot Faten. Hun har bare takket ja til en spennende jobb. Og til de som peker på tidligere ytringer om både flerkoneri, jødehat og dødsstraff.

Hun er ung. Mange av uttalelsene går tilbake til en tid da hun var 18-19 år. Hun sier selv at hun ikke står for disse holdningene lenger, og ingen skal måtte stå ansvarlig for det de mente eller sa i denne alderen til evig tid.

Er du uenig, bør du lese Abid Rajas artikkel om den norske verdien å gi hverandre en sjanse til

Så jeg gir henne en sjanse til, og stiller med blanke ark: 

Målet med programmet er ifølge NRK å få unge seere interessert i valget, og særlig ungdommer med minoritetsbakgrunn. En viktig oppgave blir derfor å presentere aktuelle emner i valgkampen. 

Først ute er miljø, og derfor drar ungdomsprogramleder Faten til en byhage ved Bjørvika i Oslo, der idealister viser oss at det går an å lage mat midt i byen. Det er viktig når miljøkrisen kommer.

Minst engasjerende er det kanskje i en byhage i Bjørvika. Skjermdump NRK

Deretter drar vi på "dumpster diving" på østkanten i Oslo, der en gruppe ungdommer på sen kveldstid jakter mat i søppelcontainere utenfor matbutikkene. Hensikten er å vise at vi kaster altfor mye mat, men det hele blir ganske kjedelig.

Så blir det skolefjernsyn, med besøk hos voksenprogramleder Fredrik Solvang på kontoret. Han plasserer partilederne på ei snor fra venstre til høyre i hva-mener-du-om-oljeleting-i-Lofoten-og-Vesterålen-spørsmålet, og Faten må velge.

NRK har lagt ut begge de første programmene, og i program to er det forsvarspolitikk på dagsorden. Faten drar ut i skogen sammen med en gruppe vernepliktige. Men først må hun inn i feltuniformen og få på seg camo (svart kamuflasje) i fjeset.

Dermed blir også hijaben mindre framtredende, og i diskusjonen om liv og død og viljen til å ofre livet for fedrelandet kommer vi for første gang vi nærmere personen Faten Mahdi al-Hussaini.

Faten forteller at hun ville gitt sitt liv for Norge. Skjermdump NRK

 

-  Jeg trodde jeg var mer lojal mot Irak, som er mitt andre hjemland. Men 22. juli gråt jeg så mye. Fordi jeg fant ut at jeg elsker Norge så høyt. Jeg er her. Jeg har like mye kjærlighet som alle andre til Norge. Jeg er ikke annerledes fordi jeg går med et jævla stoff på hodet, sier hun.

Tøft.

Men deretter er det skolefjernsyn hos Fredrik Solvang igjen, hvor vi lærer om NATO og prinsippet om alle for en og en for alle. Faten vil helst ha et nordisk samarbeid, men får vite at det er helt urealistisk. Så må hun velge parti igjen.

Men: Som valgprogram for unge velgere er dette ikke dårlig, til tross for lovlig mange forenklinger og tendenser til skolefjernsyn.

LES OGSÅ: Norske redaktører burde fremme de liberale stemmene

Så tar jeg med at det står NRK-ledelsen til ære at de har stått ved programlederen sin gjennom tumultene. Ledelsen kan selvsagt ikke gå tilbake på det konkrete valget av programleder i en slik storm. Det ville være å falle henne i ryggen. Det skal ikke gode arbeidsgivere gjøre. 

Neste gang, derimot, bør de velge en ung programleder som er mer representativ for norske minoriteter. og som ikke gir "offisiell" legitimitet til et religiøst/politisk plagg.

Men hvem vet, det er flere programmer, kanskje får vi vite litt mer om hvorfor hun bærer hijab også.