hits

Høyt spill fra Listhaug

Med sin Sverige-tur i dag bidrar Sylvi Listhaug igjen til å spenne innvandringsdebatten i Norge til det ytterste. Det er høyt spill fra en statsråd som tydeligvis spiller solo i siste del av valgkampen - men som uansett kan sitte igjen som vinner.

Invandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er elsket og hatet. Ikke bare i det norske folk. Og ikke bare internt i regjeringsapparatet. 

Men også internt i Fremskrittspartiet.

Jeg skrev for to uker siden en kommentar om Fremskrittspartiets to ansikter, om de to fløyene personifisert gjennom Siv Jensen og Sylvi Listhaug: Den liberale, urbane diplomøkonomen fra Oslo på den ene sida, og den innvandringskritiske odelsjenta fra Ørskog på den andre.

En utblåsning fra tidligere FpU-leder Jan Erik Fåne i dag tidlig illustrerer splittelsen forbilledlig:

«Vi har en integreringsminister som aldri har bidratt til å integrere ett eneste menneske. Tvert i mot er målet å skape motsetninger, hat, frykt og mistenksomhet. Og alt kun for å sikre seg noen ekstra stemmer på fremmedfrykt og ubegrunnet angst. Det er uanstendig, umoralsk og veldig farlig», skrev den tidligere stortingsrepresentanten på Facebook.

Så vil nok mange ile til å fortelle at Fåne forlot Fremskrittspartiet for lenge siden, like etter de store utrenskningene på Bolkesjø i 1994, og at han ikke lenger er representativ for dagens Frp-medlemmer. Det er nok riktig. 

Men spenningen mellom de to fløyene eksisterer fremdeles. Og det er tydelig at Sylvi Listhaug spiller et høyt spill, et spill som kan komme til å koste regjeringen makten - men som uansett kan bli til Listhaugs fordel.

Jeg skal forsøke å utdype:

Det er ingen grunn til å tvile på at Sverige-turen i dag var et nøye uttenkt valgkamputspill fra Listhaug og hennes høyre hånd Espen Teigen. 

De visste på forhånd at turen ville få maksimal medieoppmerksomhet. Til alt overmål fikk de hjelp fra Listhaugs svenske statsrådkollega (om enn høyst ufrivillig), som begikk den åpenbare uhøflighet å avlyste et møte med en norsk minister på kort varsel.

Slik klarte sosialdemokratenes Helene Fritzon å skaffe Listhaug sympati på den norske siden av grensen, blant dem som i utgangspunktet har hang til å bli såret i sin norske nasjonalfølelse.

Og la oss bli enige om en ting ganske lett:

Om Sylvi Listhaug og Espen Teigen virkelig ville til Sverige for å lære om svensk integreringsarbeid, hadde de nok enkelt funnet et bedre tidspunkt enn midt i en hektisk valgkampinnspurt. Det er også fristende å sitere Venstres Abid Raja: 

- Dersom hensikten med integreringsministerens reise til Rinkeby er å lære om integrering, burde hun ikke oppsøke stedet der den har mislyktes, sier han.

Så tar vi med at verken Frp-leder Siv Jensen eller statsminister Erna Solberg står på sidelinjen og applauderer Listhaugs "harrytur." til Sverige i dag. 

Mange har til og med vært ute og etterlyst nettopp Jensen og Solberg: Hvorfor lar de henne fortsette med disse stadige provokasjonene? Hvorfor stopper de henne ikke?

Eller om vi spør på en annen måte: Hvordan våger Sylvi Listhaug å utfordre både sin egen partileder og sin egen regjeringssjef på denne måten?

Jeg tror årsaken er todelt:

De er tause fordi de ikke helt hvordan "Listhaug-effekten" slår ut: På den ene siden skaffer hun partiet mange trofaste stemmer på å kjøre "innvandringskortet" så sterkt. Men på den andre siden mister de også mange - alle de som synes Listhaug går for langt, og som reagerer slik som tidligere FpU-leder Fåne.

Men den viktigste årsaken tror jeg likevel er mer brutal:

De våger ikke. 

Listhaugs posisjon i partiet er blitt så sterk at de rett og slett ikke våger å ta henne. Dessuten vet de at Listhaug kan bli en vinner uansett:

Om den sittende regjering vinner valget, kan nemlig Listhaug-fløyen slå seg på brystet og hevde at nettopp på grunn av hennes mange uortodokse utspill klarte hun å skaffe nødvendig oppmerksomhet omkring folkelige saker. Hennes framtidige posisjon er styrket.

Og om den sittende regjering taper valget, kan det fort bli kamp om ledervervet i Fremskrittspartiet. Der er Listhaug en soleklar kandidat, og med Jonas Gahr Støre som statsminister kan hun hevde at Jensens lederskap har spilt fallitt.

Også da er Listhaugs framtidige posisjon styrket.

Oppdatering: Etter at denne kommentaren ble skrevet, hevdet svenske Aftonbladet at den svenske statsråden ble advart mot Listhaugs besøk av den norske regjeringen. Det passer nesten for godt til å være sant.

Oppdatering 2: Vi tar vekk nesten i første oppdatering: Det var ikke sant.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar