hits

NRK fortjener likevel hijab-kritikk

kommentarer
NRK sjef Thor Gjermund Eriksen burde brukt en annen kvinnelig muslimsk programleder enn Faten Mahdi al-Hussaini med hijab.

Uka mest betente sak er uten tvil hijab-kritikken mot NRK. Jeg mener kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen svarer godt for seg om forskjellen på en nyhetsanker og en programleder. Likevel fortjener han kritikk. 

I skrivende stund nærmer det seg 5000 klager mot NRK-programmet Faten tar valget som har premiere 31. august. Det er liten tvil om at vi er vitne til en samlet aksjon, og til flere medier har NRK-sjefen sagt at han er opprørt over klagene.

Jeg er enig med ham i at mye av kritikken er forfeilet. Og for oss som selv jobber i mediene er det lett å skjønne NRKs argumentasjon:

For det er en åpenbar forskjell mellom en nyhetsanker og andre typer programledere. En nyhetsanker skal framstå mest mulig nøytral, eller objektiv, og skal i minst mulig grad "stå i veien" for innholdet i nyhetene som blir presentert.

Derfor forstår jeg avgjørelsen om at Siv Kristin Sællmann ikke får bruke kors rundt halsen når hun leser nyheter i NRK Sørlandet. Hadde hun derimot ledet et livsstilsprogram, eller et naturprogram for den del, hadde det ikke spilt noen rolle.

Derfor går det godt an å argumentere for at programleder Faten Mahdi al-Hussaini skal kunne bruke hijab i programmet sitt, slik Eriksen gjør.

Men NRK fortjener likevel kritikk for hijab-valget.

Grunnen til det er at NRK med dette gjør det samme som norske medier alltid gjorde før: Nemlig at hver gang vi ville vite hva innvandrerne mente om dette eller hint, så ringte vi en imam. Slik har norske medier i årevis vært med på å gi imamene urettmessig legitimitet og påvirkningskraft. 

Og nå gjør NRK det igjen:

De skal lage et program om minoriteter. De har kanskje ikke kunnskap nok om emnet selv, og velger derfor letteste utvei - det mest synlige, selve symbolet på den mest omtalte minoritetsgruppen, en kvinne med hijab.

Uten å tenke over, eller kanskje uten å vite, at muslimene ikke er den mest representative minoriteten i Norge. Og uten å tenke over, eller kanskje uten å vite, at de fleste muslimske kvinnene i Norge ikke bruker hijab.

Vi tror det er så mange av dem, med det er bare fordi de er synlige. 

Et forsiktig anslag sier tvert om at kanskje bare 20 prosent av kvinnelige, norske muslimer bruker hijab. Resten gjør det ikke.

Men andelen er økende. Og som så ofte før, kan det være lurt å lytte til dem som selv vet hvor skoen trykker. Den som etter min mening har skrevet best og mest nyansert om dette, er Nettavisen-blogger Mahmoud Farahmand.

LES MAHMOUD FARAHMAND: Hijab til hodebry

I kortversjon: Det NRK gjør, når de plukker en kvinne med hijab som programleder, er å gi ekstra prestisje nettopp til muslimske kvinner med hijab. Det gir dem ekstra oppmerksomhet, og ekstra legitimitet som muslimer. NRK gir uttrykk for at hijab er «normalen» for muslimske kvinner.

Det er det ikke. Den som har skrevet mye om hvordan hijaben vokste fram som politisk symbol under Khomeinis revolusjon er Nettavisen-bloggerne Mina Bai og Walid-al-Kubaisi.

LES MINA BAI: Hijab - et kontroversielt uttrykk

LES WALID AL-KUBAISI: Et vitnemål mot hijab

Jeg er fullstendig klar over at mange norske muslimske kvinner, kanskje de fleste, ikke mener å bruke hijaben slik. Jeg vet også mange bruker den fullstendig frivillig, mens de andre streder i verden bruker den «frivillig».

Og jeg vet at det finnes mange dyktige kvinner med hijab, deriblant Faten Mahdi Al-Hussaini, som nå får masse unødvendig hat på grunn den betente hijab-striden. Eller Iman Meskini, som spiller Sana i Skam.

Og jeg presiserer: Jeg har ingenting mot Faten, tvert om har hun blant annet markert seg som modig og skarp motstander av IS.

Men det er ikke poenget.

Poenget er at for mange muslimske kvinner verden over er det et særdeles viktig frihetssymbol å kunne gå uten hijab. Slik er det også i Norge. 

Derfor burde NRK tenkt seg om en gang til, og valgt en moderne, ung kvinnelig norsk muslim uten hijab til programmet sitt. En som faktisk kunne være en representativ rollemodell.

Omlag halvparten av norske muslimer er ikke tilknyttet noen moske. Med andre ord: de er ikke spesielt religiøse. De aller fleste muslimer går helt vanlig kledd, og de fleste muslimske kvinner i Norge bærer ikke hijab.

Det burde NRK snart forstå.

PS: Den mest tullete hijab-kommentaren denne uka kom etter min mening fra Arild Rønsen (også han Nettavisen-blogger). Han fant grunn til å framheve at hijaben var sexy.

Han fikk kontant svar fra Nettavisen-blogger Æsæl Manouchehre. Anbefalt lesning!

LES ARILD RØNSEN: Hijab kan være dritstilig! Råsexy!

Les Æsæl Manouchehri: Ikke lek helt på bekostning av min frihet