hits

Mot beinhard maktkamp etter valget

kommentarer

Vinner Arbeiderpartiet valget, sitter Jonas Gahr Støre trygt som partileder i mange år. Om de taper, kan det derimot gå mot knallhard maktkamp i partiet.

Akkurat nå i valgkampinnspurten er det høy stemning i Arbeiderpartiet. Interne kilder forteller om stor oppslutning om ledelsen, til tross for katastrofemålingen de siste dagene.

Årsaken til det er Jonas Gahr Støres vinner-opptreden på partilederdebatten mandag. Til og med Nettavisen mente at han kom best ut, og internt ble det trukket mange lettelsens sukk over at tåkefyrste-stempelet er i ferd med å blekne.

LES OGSÅ: Kanskje kommer Tåkefyrsten

Men suksess i politikken kan være kortvarig, og en avstemning blant Nettavisens lesere gir en aning om hva som kan komme. Nå er det ikke Nettavisens lesere som avgjør hvem som skal bli partileder i Arbeiderpartiet, men resultatet er likevel oppsiktsvekkende:

På spørsmål om hvem som bør bli leder i Arbeiderpartiet, svarer ca 36 prosent Trond Giske. 33 prosent svarer Hadia Tajik. Og bare 31 prosent Jonas Gahr Støre. I skrivende stund er det avgitt nesten 16 000 stemmer. 

På en Facebook-avstemning er tendensen den samme, bortsett fra at her er det Tajik som leder foran Giske. Også her er Støre sist.

Nå er det skrevet mye om alle forbeholdene vi må ta på slike leseravstemninger. Hovedtendensen går likevel an å kommentere:

Støre framstår ikke som en selvskreven leder i Arbeiderpartiet. Det er tvert om påfallende hvor likt lederen og de to nestlederne blir vurdert.

Støre er verken ekstremt på topp eller ekstremt på bunn. Det kan tyde på at han er utydelig, at folk fremdeles ikke har fått helt "tak" på ham.

Målingen ble publisert første gang 16. august, og etter partilederdebatten har kanskje flere fått sansen for "frekke-Jonas" framfor "dialog-Jonas".  

Ellers kanskje ikke: Det er ikke sikkert "frekke-Jonas" går hjem hos alle. Audun Lysbakken risikerer ikke noe på å være frekk, for ingen ser ham som statsminister. Men Støre skal også fylle rollen som Statsmann, og da må han være rolig og sindig.

FIKK DU MED DEG DENNE? Landsmoderen og Statsmannen

Vinner de rødgrønne valget, kan Jonas Gahr Støre bli statsminister for en Raymond Johansen-lignende løsning med Senterpartiet eller MDG på vippen. Da vil hans rolle som sjef i Arbeiderpartiet være ubestridt.

Men om de taper, sitter Jonas Gahr Støre utrygt. 

Riktig nok har Arbeiderpartiet ingen tradisjon for å kaste ledere etter valgnederlag. Samtidig har Arbeiderpartiet aldri vært noen søndagsskole. 

I tillegg kommer det faktum at partiet i dag har to svært tydelige nestledere:

Mange går bare og venter på at Hadia Tajik snart skal rykke opp og "fornye" partiet. Hun har appell langt utover partiets rekker, og har sterke tilhengere internt i partiet.

Men det har også Trond Giske. Og fløyene i partiet liker ikke hverandre spesielt godt.  Dessuten må trøndermafiaen aldri undervurderes.  

Det er Støre-leiren fullstendig klar over.