hits

Har ingen anelse om Trump-effekten

kommentarer


Tidligere Nei-dronning Anne Enger kom med viktig apropos til
Donald Trump og Brexit.

Arendal: Det eneste vi kan vite sikkert om effekten av Trump og Brexit på den norske valgkampen, er at vi antakelig ikke har peiling.

Dette må være den forsøksvise konklusjonen på den store debatten på Arendalsuka onsdag, om folkets opprør mot eliten i Europa og USA, og i hvilken grad det også vil rulle over Norge om fire uker. 

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) var selvsagt høyt oppe og representerte igjen "folket" i opposisjon til eliten i byene, For eksempel i kampen mot ulven, som har vært bakgrunn for begge de største demonstrasjonene i Oslo i år.  

For her handler det om avstand og avmakt, mente han. Om folk som blir styrt av politikere som selv ikke har bodd på Løten og ikke aner hvordan det er å ha en ulv luskende rundt nova. 

LES OGSÅ: Kalde fakta i ulvetider

Eller så handler det om noe helt annet: 

Om for eksempel globalisering og norske byggeplasser, der et hovedverneombud ikke lenger våger seg inn alene, fordi store deler av bransjen er tatt over av kriminelle, som Hadia Tajik (Ap) kunne fortelle.

Eller for høy innvandring, og sentralisering av makt hos byråkratene i EU, som  parlamenterisk leder Harald Tom Nesvik i Fremskrittspartiet trakk fram.

Forskningssjef Asle Toje i Nobelinstituttet viste til at dramatisk urbanisering har forrykket balansen mellom by og land over store deler av verden.

Mens VG-kommentator Frithjof Jacobsen pekte på politikken ikke virker lenger:

At folk blir presset ut av arbeidslivet og boligmarkedet uten at vi har gode løsninger, at politikerne heller ikke kan gi oss trygghet mot terror, at endringene skjer for fort.

Eller kan hende alle disse faktorene spiller inn.

Og at vi egentlig ikke aner hvilke av dem som er sterkest og dermed viktigst for å spå om det norske valget 11. september.

For alle synes å være enige om at Trump ble båret fram av et folkelig opprør mot eliten. Det ble Brexit også. Men nå har vi sett noen måneder med Trump, og mange betakker seg. Samtidig som både Wilders og Le Pen tapte i Nederland og Frankrike. 

Ingen i panelet prøvde seg derfor på noe sikkert svar på hvordan internasjonale strømninger vil slå inn på det norske valget om fire uker. Det vil ikke jeg heller. 

Men den som kom nærmest en vekker, eller historisk parallell, var en tidligere politiker - uten at panelet så ut til å la seg merke særlig av det:

Rett før debatten ble tidligere Senterpartileder Anne Enger intervjuet av møteleder Terje Svabø om forrige gang et folkelig opprør tok makten i Norge. Den gangen Norge sa nei til EU, og hva som kunne være årsaken til det.

Det var et godt grep. For det var mange likheter, mente Enger: 

Også den gang ble de undervurdert av eliten, eller ja-sida, og beskyldt for å spille bare på følelser. Også den gangen valgte opprørsbevegelsen å snakke forbi de store mediene. Om de fikk et svært oppslag mot seg i VG, kunne de juble. For da fikk de tilsendt haugevis av votter og sokker fra strikkende EU-motstandere over hele landet.

Men det viktigste var dette, mente Enger: 

- Vi kunne mer enn dem

Sa altså Nei-dronningen fra 23 år tilbake. Om hun har rett i det, vet jeg ikke. Men kanskje var ja-sida for arrogant? Kanskje trodde de at dette ville bli lett spill?

Uansett kan det være en viktig påminnelse om å ikke undervurdere verken kraften eller kvaliteten i det folkelige opprøret som denne gangen har gitt seg utslag i Trump og Brexit.