hits

Kanskje kommer Tåkefyrsten

kommentarer

Jonas Gahr Støre

ARENDAL: I kveld braker valgkampen løs for alvor, og ett av de store spørsmålene her i Arendal er om Tåkefyrsten dukker opp i partilederdebatten.

Mange har allerede skrevet sarkastisk om Arendalsuka, den siste uka i sommerferien der alt som kan krype og gå av politikere, kommunikasjonsfolk og journalister drar til Arendal for å treffe akkurat de samme folka som de treffer i Oslo resten av året.

Men i kveld er partilederdebatten, og da det er alvor:

I ukevis har partiorganisasjonene spisset og knadd på budskapene, og partilederne er preppet til det ytterste for å framstå akkurat slik de ønsker å framstå.

Og det var i den forbindelse debattleder Stein Kåre Kristiansen i ettermiddag mente at Tåkefyrsten var forsvunnet. Ikke i den forstand at partileder Jonas Gahr Støre (Ap) var blitt mer usynlig, men at han var blitt mindre tåkete. 

Og dermed en farligere motstander for statsminister og partileder Erna Solberg (H).

"Statsmannen" er en langt farligere motstander for Erna Solberg enn "Tåkefyrsten". Begge foto: Paul Weaver

Også Odd Hoen-Sevje, politisk rådgiver på Statsministerens kontor, medgikk at det var en "ny" Jonas Gahr Støre de forberedte Erna Solberg på å møte i kveldens partilederdebatt. - som også skal inneholde en duell mellom de to.

-  At Støre har jobbet mer med poengene i talene sine, er lett å se. I debattene derimot, der han er uten manus, er jeg ikke så sikker, sa han.

Camilla Ryste, kommunikasjonssjef for Arbeiderpartiets stortingsgruppe trodde at tåkefyrste-begrepet bare var funnet opp av partikontorene til Høyre og Fremskrittspartiet, men medgikk at de stadig jobbet med språket til partilederen. Hun mente også at det kom en logisk endring i retorikken etter landsmøtet i april, siden Støre da hadde klare, politiske vedtak å forholde seg til.

Retorikk-ekspert Kjell Terje Ringdal hadde også sett en endring på landsmøtet, og at det var der den første one-lineren hadde kommet: 

- Da sa han at "om Høyre privatiserer mer nå, så selger de snart Kåre Willoch". Og det var jo ganske morsomt, la han til, og antydet at Støre dermed hadde fått blod på tann.

Lars Erik Grønntun, Kjell-Terje Ringdal, Odd Hoen-Sevje og Camilla Ryste diskuterte personfokus i valgkampen.

Lars Erik Grønntun, leder i kommunikasjonsbyrået Gambit og tidligere FrpU-formann, mente at personfokuset var langt tydeligere enn før, og at dette selvsagt ble forsterket i sosiale media. 

- Når partikontorene før snakket om å "komme på", så dreide det seg om en dobbeltside i en papiravis. Nå betyr det å bli likt og delt på sosiale medier. Og da kreves det at budskapet ikke har for mye dybde, ikke for mye fakta, men et godt emosjonelt budskap.

LES OGSÅ: Landsmoderen og Statsmannen

Så når du ser et idyllisk bilde i avisa av Jonas Gahr Støre på hytta med barnebarnet i hånden, så vet du hvorfor. Fordi velgerne ønsker å bli mer kjent med personen, som Camilla Ryste uttrykte det.

Så da spørs det hvem vi møter i partilederdebatten i kveld:

Erna Solberg er mer forutsigbar, så hun vil nok forsøke å møte som Landsmoderen. Jonas Gahr Støre vil prøve å komme som Statsmannen - kanskje med rødt slips i kveld også.

Eller kanskje ender han som Tåkefyrsten igjen.