hits

Frps to ansikter

kommentarer
Sylvi Listhaug (t.h) er blitt en tydelig utfordrer mot partileder Siv Jensen. Foto Scanpix/Paul Weavar

Hvem representerer det egentlige Fremskrittspartiet - Siv Jensen eller Sylvi Listhaug? Og hvem tjener på at skillet mellom de to blir tydelig i valgkampen?

De siste dagene har Fremskrittspartiets to ansikter stått klarere fram:

På den ene siden Siv Jensen, den liberale, urbane diplomøkonomen fra Oslo. På den andre siden Sylvi Listhaug, den innvandringskritiske odelsjenta fra Ørskog på Sunnmøre.

De to fløyene i Fremskrittspartiet har vært i tottene på hverandre før. Mange vil huske landsmøtet på Bolkesjø i 1994, senere bare kalt "Dolkesjø" - der flere av partiets liberalister ble kastet på hodet ut av partiformann Carl I. Hagen.

Noen år etterpå var det den andre fløyens tur, da innvandringsmotstanderne Vidar Kleppe og Øystein Hedstrøm ble frosset ut. 

Denne gangen er det Sylvi Listhaug som utfordrer partilederen. Etter mammapermisjonen har hun preget avisenes forside hver eneste dag, og hver gang er det innvandring og islam som er målet. 

Noen av utspillene fortjener hun etter min mening ros for, som da hun utfordret den islamske skriftlærde på møtet i Sarpsborg før helga.

LES OGSÅ: Refleksene mot Listhaug

Andre ganger avslører hun tydelige anti-liberale holdninger, som når hun vil ha lærere til å bryte taushetsplikten og angi elever på utenlandsferie til myndighetene. Da er det først og fremst innvandringsmotstanderen som taler, ikke nestlederen i et "liberalistisk folkeparti", som det heter i Prinsipp- og handlingsprogrammet.

Også andre ganger er hun forbausende lite prinsipiell til statsråd å være, som når hun vil nekte hatpredikanter adgang til riket. Noe som i utgangspunktet er en glimrende ide - men som altså kan være i strid med Grunnlovens paragraf mot forhåndssensur. 

FIKK DU MED DEG DENNE?: Nei til angiveri

Den iboende konflikten i Fremskrittspartiet er godt beskrevet i Gunnar Ringheims bok Frp - rett fra levra som kom i fjor. Men også Mathias Fischer, som lanserer sin bok Kors på halsen - sannheten om Sylvi Listhaug i dag, forteller om tilfeller der partileder Siv Jensen har måttet rykke ut for å dekke over ulike Listhaug-utspill.

Direkte komisk ble mediedekningen foran landsmøtet i vår, da VG kunne fortelle om intern maktkamp og et svært anstrengt mellom de to. Mens Dagbladet viste fram et ordentlig PR-stunt med de to "bestevenninnene" på idyllisk spasertur rundt Bogstadvannet for å avsanne alle "personkonflikt-rykter".

Hvem skal vi så tro på?

Tja. Senest i dag torsdag måtte Jensen rykke ut i Politisk kvarter og glatte over Listhaugs utskjelling av samarbeidspartner Hareide dagen før. Jeg tipper hun ikke akkurat gledet seg til det.

Problemet er nemlig at når Sylvi Listhaug sier at Knut Arild Hareide "sleiker imamene opp etter ryggen", så klasker de nok hendene på låret og jubler høyt i enkelte Frp-bygdelag rundt omkring. 

Men du kan også regne med at i andre strøk, og i andre partilag, så finnes det dem som mener at dette er litt uvant språkbruk for en statsråd. 

Og vær ikke i tvil:

Listhaugs egne kjernevelgere, de svorne tilhengere som står ved henne i tykt og tynt, er sikkert overbegeistret over at Listhaug enda en gang "sier det som det er".

Men på den andre siden har du tvilerne, de mer dannede Høyre-sympatisørene, eller kanskje KrF-velgerne som muligens sto på nippet til å hoppe over til Frp, men som nå vemmes over et litt for sterkt bilde og tenker at det får da være måte på. 

Og det var kanskje disse som var poenget å hanke inn i valgkampen.

Så spørs det hvem som er flest.