hits

Landsmoderen og Statsmannen

kommentarer

Oppmøtet på den første statsminister-duellen mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre bærer bud om en spennende valgkamp. Innholdet i debatten var ikke så oppløftende.

Som han sa det, møtelederen på tankesmien Civita frokostmøte grytidlig onsdag morgen: I dag kommer vi til å bli helt fulle.

Også de to duellantene gjorde sitt ytterste:

Statsminister Erna Solberg i grønn og blå sommerkjole med grønn jakke. Jonas Gahr Støre i grå dress og rødt slips. Begge godt forberedt, begge offensive og slagferdige og til tider morsomme.

Og allerede nå kan vi dermed ane litt av taktikken og de interne diskusjonene i de to partiapparatene foran den kommende valgkampen. Om vi tolker debatten i dag riktig, skal Erna videreutvikles og framstå som Landsmoderen. Jonas skal presenteres som Statsmannen

Men NB, her snakker vi ikke om politikk, men om typer - hvor modellene finnes både her hjemme og i utlandet. Som landsmoder har du både Gro Harlem Brundtland og Angela Merkel. Som statsmann med rødt maktslips kan vi trekke fram Helmut Kohl eller Bill Clinton.

Men her er også noe av problemet: 

På forhånd var de to duellantene blitt enige om å diskutere næringspolitikk, skole og helse. Og på de fleste områdene er det nesten ikke mulig å oppdage forskjellene mellom dem.

Ikke at forskjellene ikke finnes. Men i debatten i dag var det nesten bare i formuesskatten ulikhetene kom fram. Solberg vil ha skattekutt for å stimulere næringslivet. Støre tror ikke det virker og vil ha mer skattepenger til andre tiltak. 

Ellers dreier krangelen seg i forbausende liten grad om hva som er målene - men om hvem som har gjort mest. Støre vil ruste opp de praktiske fagene. Solberg har gjort masse, og det viktigste er å få folk til å gjennomføre yrkesfagene.

Hvorfor la du ikke fram denne meldingen før like før sommerferien? Og hvorfor gjorde ikke dere mer de åtte årene dere satt i regjering? 

Enkelte ganger er til og med rollene byttet om:

Høyres statsminister snakker om de som er nederst ved bordet. Mens Arbeiderpartiets statsministerkandidat snakker om hva næringslivslederne på Vestlandet nettopp har sagt til ham.

Civitafrokost er visstnok det nærmeste du kommer Osloeliten.

Det var Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum som sa at Civitafrokost på Cafe Christiania ved Stortinget er det nærmeste man kommer Osloeliten.

Og hvis vi kan si at Høyre og Arbeiderpartiet er de to største elitepartiene, vil nok dette være det største problemet deres i valgkampen:

Landsmoderen og Statsmannen er for like hverandre. De er nesten som to dråper vann, der det bare er lysrefleksene som varierer fra sak til sak. 

Det betyr at valget i høy grad blir et personvalg. Hvem klarer å inngi mest personlig tillit? Eller for å bruke et spørsmål fra gammel Watergate-retorikk:

Hvem av disse to ville du kjøpt bruktbil av?

NRK planlegger bare en stor statsministerduell nærmere valget, men forhåpentligvis vil vi møte Landsmoderen og Statsmannen ved flere anledninger.

Det mest spennende spørsmålet hittil ser ut til å bli hvem som klarer å fylle rollene sine best.