hits

Refleksene mot Listhaug

kommentarer
Sylvi Listhaug. Profilbilde fra Facebook

Sylvi Listhaug er en kontroversiell person. Så kontroversiell at enkelte reagerer nærmest på refleks hver gang hun ytrer seg. Det er ikke nødvendigvis Listhaugs feil.

Innvandrings- og integreringsministeren er tilbake fra mammapermisjon, og som ventet har utspillene og reaksjonene kommet tett. 

I forrige uke oppfordret hun lærerne til å rapportere elevene sine dersom de var på ferie i hjemlandet, noe som fikk blant annet meg til å reagere skarpt i kommentaren Nei til angiveri. Da var det på sin plass å reagere.

Men ved inngangen til helga deltok hun på en konferanse mot terrorisme i Sarpsborg, der hun konfronterte den pakistanske hovedtaleren Dr. Muhammad Tahir-ul-Qadri med tidligere uttalelser om dødsstraff for blasfemi. Det fortjener hun kanskje ros for? 

Men nei, i NRK heter det at hun "gikk til angrep mot hovedtaler under arrangement mot ekstremisme". Og Shoaib Sultan, som ofte er en konstruktiv brobygger, mente det var "feil sted" å ta det opp.

Les også Mahmoud Farahmand: Sekt med statsstøtte

- Frekkhet er ikke en norsk verdi. Det var ikke noen grunn til å si det på den måten til en gjest, mente han i følge NRK.

Jeg mener at reaksjonene på Listhaug er enda et komisk, eller tragisk, utslag av de nærmest betongliknende båsene i innvandrings- og islamdebatten. Enten er du for Listhaug, eller så er du mot henne. Enten er du mot innvandring og islam, eller så er du for.

For det første: At Listhaug konfronterer en framtredende teolog som tidligere har snakket med to tunger om blant annet dødsstraff for blasfemi (se videoklipp fra dansk tv her) er helt på sin plass. Det er også betegnende at mannen ikke ville svare på Listhaugs spørsmål, og nektet å stillte til intervju etterpå. 

For det andre: Det er på tide at vi snart kommer oss ut av båsene. Noen ganger tar Listhaug feil og avslører holdninger som etter min mening ikke passer i et liberalt samfunn. Noen ganger har hun rett. Å innrømme dette vil føre til bedre debatter. 

LES OGSÅ: Er det så lurt å gi Listhaug skylda for alt?

For det tredje: Vi norske journalister og medier må snart begynne å ta de islamske imamene og teologene på alvor. I motsetning til Shoaib Sultan mener jeg vi er altfor høflige overfor både utenlandske gjester og hjemlige religiøse ledere. At ikke hovedtaleren i Sarpsborg vakte oppmerksomhet før Listhaug stilte sine spørsmål, er rett og slett en unnlatelsessynd av oss som jobber i mediene.

Norsk presse har heldigvis ikke for vane å være overdrevent ærbødige overfor kristne mørkemenn. Muslimske mørkemenn bør behandles på samme måte.