hits

Den gale professoren - 2

kommentarer

Følg med i vår sommerføljetong! I går om en gal professor i Stavanger! I dag om enda en gal professor fra Stavanger - om han som mener at de dumme ikke bør få stemme! 

Myten om "den gale professoren" har mange varianter i folkelige fortellinger. Men jammen finnes de i virkeligheten også, og i sommer har de virkelig fått boltre seg i norske medier. Så om du føler at du har gått glipp av årets heteste sommerdebatter: Fortvil ikke, her er sommerdebatthjelpen!

I går handlet det altså om Den gale professoren - 1, om han som sendte slibrige meldinger til kvinnelige studenter.  

I dag går vi videre til Den gale professoren - 2, også han fra Stavanger.  Og denne gangen kan vi virkelig slippe den folkelige humoren løs. For ja, noen ganger er det lov å le høyt og hjertelig av akademikere og andre såkalt lærde. Hør bare:

Kristian Skagen Ekeli, som er professor i filosofi ved Universitetet i Stavanger, har sammen med førsteamanuensis Espen Gamlund i Bergen funnet ut at mange velgere egentlig er for dumme til å stemme.  

Kristian Skagen Ekeli, professor i filosofi. Foto: UiS

I en kronikk i Aftenposten mente de i fullt alvor at uvitende, uansvarlige og irrasjonelle borgere har en moralsk plikt til å avstå fra borgerplikten. De kan nemlig for lite om politikk. Resultatet har vi sett i USA, der alle dummingene klarte å få valgt Donald Trump. Derfor, mener professoren og førsteamanuensen, er det ingen grunn til å vise demokratisk respekt overfor personer som ikke vet hva de gjør.

Derimot bør inkompetente velgere vise andre respekt ved ikke å stemme ved høstens valg.

Nå er det ikke noe nytt gjennom historien at filosofer eller andre frikoplede tenkere kan utvikle fascistoide trekk i sin forakt for vanlige folk som arbeider og sliter med sitt. 

Det som er oppsiktsvekkende, er at de to akademikerne ikke et øyeblikk reflekterer over det springende punktet:

Hvem skal bestemme hvem som er for dumme til å stemme?

Man kan jo lett komme i den situasjonen at de som er for dumme til å stemme er så dumme at de ikke skjønner selv at de er for dumme til å stemme - skjønner?

Hva skal vi gjøre da? Opptaksprøve kanskje? Hvem skal i så fall lage prøven? Hvilke spørsmål skal vi stille? Hva er minstekravet?

For å være alvorlig:

Demokratiet har mange svakheter. Men en av styrkene er at det henter innspill og ideer fra alle typer folk, som kan ulike ting: En kjøpmann kan noe om økonomi. En murer kan noe om fysisk arbeid. En arbeidsledig kan noe om utenforskap. En pasient vet noe om behovet for omsorg. Til og med en filosof kan bidra med noe om han bare skjerper seg litt. 

Derimot kunne det være fristende å be Universitetet i Stavanger om å teste sine egne folk med jevne mellomrom. En passende oppgave kunne være å be alle ansatte reflektere over følgende postulat av Fredrik Stabel i legendariske Dusteforbundet:

"En hvilken som helst idiot kan oppdage at han er et geni når andre forteller ham det. Kun den virkelig geniale er i stand til å oppdage det selv."

LES OGSÅ: Den gale professoren - 1

Myten om "den gale professor" lever særlig i science fiction-litteraturen. I denne boka beskrevet av radarparet Jon Bing & Tor Åge Bringsværd.