hits

Brannene må oppklares nåFor andre døgn på rad opplever Oslo bilbranner av samme type som tidligere har rammet svenske byer. Det er av høyeste viktighet at politiet setter inn alle ressurser for å finne gjerningsmennene.

Først brant det i to biler på Furuset. Deretter fikk politiet melding om at seks biler sto i brann i Gamle Oslo. Dette kommer natten etter tre bilbranner på Mortensrud og Høybråten. 

Alle brannene skjer på østkanten, og skaper assosiasjoner til liknende branner i svenske storbyer, som har vært med på å skape uttrykket "svenske tilstander" - en tilstand der politiet tilsynelatende er uten kontroll over gjenger som får herje fritt i gatene.

Nå har politiet fremdeles ikke kunnet si noe om motivene eller hvem som står bak brannene i Oslo, men eksperter på området er allerede ute og advarer:  

- Bilbranner og steinkasting er noe vi har sett i Sverige i lag tid, men i Norge er vi ikke vant med det. Det må stoppes, hvis ikke kan det eskalere, sier Inger-Lise Lien, forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress til Nettavisen.

Også Anders Magnus, kjent reporter i NRK og mannen bak en reportasje om forholdene i Oslo øst i mars i år, var raskt ute på twitter i dag tidlig:


Dette er forståelig. Anders Magnus fikk ordentlig tyn, blant annet av meg, for reportasjen i LørdagsRevyen, der han mer enn antydet at nettopp "svenske tilstander" var kommet til Norge. 

LES KOMMENTAREN HER: NRK med egenprodusert virkelighet

Så kanskje har han hatt rett hele tiden?

Det er nok for tidlig å si, men når det gjelder bilbrannene har han utvilsomt et poeng. Og nettopp derfor er det av nå største betydning at politiet øyeblikkelig setter inn alle tilgjengelige ressurser for å finne ut hvem som står bak.  

Bare i Malmø ble det i fjor sommer registrert 89 bilbranner, og politiet sto uten kontroll over store mengder arbeidsledige ungdommer i dårlig integrerte bydeler - samtidig som mediene rapporterte om "no go"-soner der politiet ikke vågde seg inn.

Slik er det ikke i Norge, og fremdeles vet vi ikke noe om motivene bak nattens branner i Oslo.

Men det kan være grunn til å tro at det er noen som ønsker at vi skal få slike tilstander til Norge. At noen ønsker at innvandrings- eller integreringsdebatten skal polariseres ytterligere, og at de ønsker økende mistro mellom folk. Slike folk kan finnes i begge ender av skalaen. I så fall må de finnes og stoppes straks - før de får sette fyr på hele tilliten samfunnet vårt er bygd på.

Eller det kan være bare ungdomsgjenger som kjeder seg. 

Å finne ut av dette snarest mulig har faktisk nasjonal betydning. Det får vi håpe at politiet har fått med seg.

 
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar