hits

Erna tar på seg boksehanskene

kommentarerI dag var det tydeligvis slutt: Lenge har bygdepopulisten Trygve Slagsvold Vedum fått herje med alt og alle som har dress eller kjole i norsk politikk. Men i dag fikk statsminister Erna Solberg nok - og langet et velrettet svingslag tilbake. 

Hittil i valgkampen har Senterpartiets latterblide gårdsterrier snakket som om han selv kommer rett fra fjøset i Felleskjøpet-lue og kjeledress. I utallige debatter har jeg hørt ham harselere over "dresskledde folk på kontor i byen" som symbol på alt som er vondt og vanskelig her i landet.

Som om ikke han selv går rundt i dress.

Og Vedum har lykkes: hittil har han klatret og klatret på meningsmålingene og levd høyt på politireform og kommunesammenslåing og lattedrikkende byfolk og generell Europa-skepsis.

SE VIDEOENE: Får-i-kål-krig på Stortinget

Slik også i dag: I malende ordelag la han ut om hvordan statsrådene våknet og tenkte "hva kan jeg sentralisere i dag?" 

- Justisministeren våknet, strakte seg og tenkte «er det ikke litt for mange lensmannskontorer i Norge? Jeg tror jeg får legge ned lensmannskontorene i distriktene.»

Og så liknende om helseministeren, landbruksministeren, kommunalministeren og utdanningsministeren - om hvordan de våknet, pusset tennene og tenkte at jeg får vel "legge ned noen lokalsykehus", eller slå sammen noen kommuner eller skoler. 

Denne harselasen syntes Erna slett ikke var morsom. Hun etterlyste rett og slett en "viss seriøsitet", og mente at slik latterliggjøring fra Stortingets talerstol bare skaper diskreditt for norsk politikk. 

LES OGSÅ: Jeg har vokst opp med fengselsfugler

Så tok hun på seg boksehanskene, og lurte på om "representanten Vedum" husket hvordan han en gang hadde spådd at det "ikke ville bli får i får-i-kålen" dersom hun ble statsminister. 

- Vel, i dag er vi selvforsynt med lammekjøtt for første gang på lang tid, sa Solberg. Og minte om at da Vedum selv var landbruksminister - ja da måtte Norge importere store mengder fårekjøtt fra utlandet for å dekke etterspørselen. 

Og reaksjonene lot ikke vente på seg. Mange godtet seg. Og mange nikket anerkjennende. For dette har vi sett før: Erna Solberg er god når hun blir irritert. Hun er god når hun blir engasjert. Hun er til og med god når hun blir sint.

Og Vedum?

Han sto tilbake med et nokså fårete smil.