hits

Nå er det alvor

kommentarerEn tale i et øltelt i Bayern i helga kan komme i historiebøkene. Den nord-atlantiske alliansen kan rett og slett gå mot slutten. 

Internasjonale aviser er fulle av illevarslende spådommer, og selv om noen kanskje trekker det for langt, er det ikke til å spøke med når forbundskansler Angela Merkel for første gang sier det direkte: 

Vi europeere må ta vår skjebne i egne hender

Bakgrunnen er at Donald Trump har vært på sin første utenlandstur som amerikansk president. De siste dagene har han møtt NATO og G7, og der har han tydeligvis gjort inntrykk.

- Tiden da vi fullt og helt kunne stole på andre, er til en viss grad forbi, det er det jeg har erfart de siste dagene, sa Merkel foran 2000 tilhørere like etterpå.

Og NATO-eksperten Svein Melby, en av veteranene ved institutt for forsvarsstudier, var raskt ute på Twitter: 

Også den tidligere taleskriveren for George W. Bush, redaktør David Frum i The Atlantic, skriver om at tilliten mellom USA og den jevne tysker er på et lavmål, og at den nå ligger så vidt over Putins Russland. 

Dette kan få store konsekvenser også for Norge:

I hele etterkrigstida har artikkel fem i NATO-pakten vært selve grunnpilaren i europeisk sikkerhetspolitikk: Et angrep på ett av medlemslandene er å regne som et angrep på alle, sier den - og særlig for et lite land som Norge har dette i snart 70 år vært kanskje vår eneste trygghet mot vår store, ofte skremmende nabo i øst.  

Nå ser det ut som om denne garantien er i spill. For det den tyske forbundskansleren egentlig sier, er at vi ikke lenger kan stole -"fullt og helt" på at amerikanerne kommer oss til unnsetning dersom vi blir angrepet. 

Den som kan glede seg aller mest over det, er selvsagt Vladimir Putin. 

Nå kan det jo også finnes positive argumenter for at Europa ikke lenger bare skal være ukritisk "haleheng" til USA. Men uansett kan helgens toppmøter forespeile et storpolitisk jordskjelv vi ennå ikke aner konsekvensene av.

Og uansett har Nettavisen-blogger  Simen A. Johannessen rett når han sier at vi heretter bør bruke mindre tid på å gjøre narr av Donald Trump.

For nå er det alvor.