hits

Et forferdelig dårlig valg

kommentarer
Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne sier at de ikke forholder seg til etikk. Skjermdump fra podcasten.

Onsdag skal Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne "åpne seg" bak lukkede dører på vårkonferansen til det såkalte Medienettverket for kvinner i ledelse. Det er problematisk på minst to måter.

Temaet er den oppsiktsvekkende podcasten like før påske, der de to komikerne fortalte om Tønnes illebefinnende og sykehusopphold. I den forbindelse brettet de også ut ømfintlige deler av skittentøyvasken mellom Tønne og hennes nå snart fraskilte ektemann, P3-programleder Kyrre Holm Johannessen.

Ekspert på ytringsfrihet og personvern, advokat Jon Wessel-Aas, uttalte i ettertid at innholdet i podcasten i prinsippet er straffbart med mindre de omtalte har samtykket, og sjefredaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen påpekte syrlig at ett sted må de få tømme seg

Først til de lukkede dørene: 

Medienettverket for kvinner i ledelse er en offisiell del av Mediebedriftenes Landsforbund (MBL), en vesentlig del av Norsk Presseforbund. I seg selv er det et paradoks at en organisasjon med formål å arbeide for mer åpenhet, selv diskuterer slike saker bak lukkede dører - med referatforbud. Også Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening påpeker at dette er uheldig

Tønne og Tusvik har konsekvent nektet å svare på spørsmål fra pressen om podcasten, spørsmål som jo blir rettet på vegne av leserne. Da er altså løsningen for norske redaktører å invitere dem "hjem" til oss for å snakke med dem "privat"? 

Slik at vi er helt sikre på at leserne våre, som vi er avhengig av tillit fra, ikke skal få vite det vi har så forferdelig lyst til å vite?

Så til hovedpersonene selv:

I den siste podcasten forteller Tønne at ektemannen Kyrre "selvfølgelig" hadde samtykket i at de to venninnene skulle snakke om dette. Og Tusvik forsikrer om at de "selvfølgelig" visste at ellers hadde de brutt norsk lov. Og at de "selvfølgelig" visste at de ikke kunne ha gjort dette om de måtte forholde seg til Vær varsom-plakaten.

Selvfølgelig.

Generelt kan vi vel påpeke at det ofte gjøres mye god krisehåndtering i ettertidLikevel er det påfallende at de to podcast-stjernene fremdeles ser ut til å unngå hva denne saken egentlig handler om: 

I den siste podcasten ler de to komikerne godt fordi de har klart å sette mediene sjakk matt i denne saken. De forteller levende om hvordan flere latterlige journalister fra alle de store mediene har forsøkt å få dem i tale, og at det både har "frådet" og "gnistret". Men uten hell.

Og de har helt rett:

Ingen større medier, bortsett fra Nettavisen, har omtalt denne saken, til tross for at den altså er interessant nok til et vårmøte i Medienettverket. Og legg merke til at heller ikke Nettavisen beskriver detaljene i det som kommer fram i podcasten. 

Det synes du kanskje er latterlig, siden sosiale medier flommer over og "hele Norge" nå vet hva dette dreier seg om. Nettavisen har valgt å omtale saken, men altså uten detaljer. Det har vært vårt valg, som det går an å kritisere.

De andre store mediene har valgt å være helt tause. Årsaken er Vær Varsom-plakatens paragraf 4.8, hvor det heter:

Det hjelper ikke om Lisa Tønne og Kyrre Holm Johannessen selv velger å brette ut sine ekteskapelige problemer. Foto Scanpix.

"Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet. Dette gjelder også når foresatte har gitt sitt samtykke til eksponering. Barns identitet skal som hovedregel ikke røpes i familietvister, barnevernssaker eller rettssaker."

Det står helt tydelig og eksplisitt at mediene skal ta hensyn til barna - selv om begge foreldrene har gitt sitt samtykke.

Det hjelper altså ikke om både Tønne og Holm Johannesen selv velger å brette ut sine ekteskapelige problemer for åpen scene. Enhver redaktør har likevel plikt på seg til å vurdere om det kan være skadelig for barna å omtale saken.

Og det er denne problemstillingen Tønne og Tusvik fremdeles ser ut til å omgå. De tror visst fremdeles at denne saken dreier seg bare om dem.

Det er lett å få sympati for Lisa Tønne når hun sier at det dreier seg om ett av de mest skambelagte tabuene, som nesten ingen våger å snakke om. Og det er lett å være enig når hun spør:

- Hvem skal skamme seg? Det er jo ofte den det er gjort mot, som skammer seg. Det er jo feil.  Jeg nekter å skamme meg, jeg vil ikke bli tvunget inn i en offerrolle.

Jeg har sympati med dette. Jeg skjønner henne, og jeg er enig med henne. Også når hun sier at den minste sorgen for hennes barn, er at alle vet det. At det ville vært verre om de skulle be dem om å holde det hemmelig, ikke å snakke om det.

Dette er riktig. De fleste vil mene at det er viktig å kunne snakke åpent om det, med venner og familie, kanskje også i klassen og på skolen.  Det er mye bedre enn å måtte gå og bære på en hemmelighet.

Men å snakke åpent med venner og familie er noe helt annet enn å kringkaste det til hele Norge.

De fleste vil vite hvor pinlig det er for barn om et vindu skulle stå åpent når foreldrene krangler. For tenk om noen hører det. Og tenk på hvor mye annet foreldre gjør som kan være pinlig for barn i ulike aldre.

Sigrid Bonde Tusvik vil heller legge ned hele podcasten. Foto Wikipedia

Barn på seks og åtte år kan faktisk ikke samtykke til at foreldrene bretter ut skittentøyvasken sin i full offentlighet. De er lojale til foreldrene, og er pent nødt til å ta det som kommer. 

I podcasten sier Lisa Tønne at hun og ektemannen har forsøkt å forklare barna at:

"Noen ganger tar noen mennesker forferdelig dårlige valg. De er ikke forferdelige mennesker likevel". 

Dette er kloke ord.

De kan også brukes om hennes egne valg i denne saken. Særlig kan de brukes om Sigrid Bonde Tusviks "programerklæring" om at "Tønne & Tusvik" rett og slett ikke forholder seg til etikk. Og at hvis ikke Lisa Tønne skal kunne snakke om dette, så kan de like gjerne legge ned hele podcasten.

Jeg er klar over at selve ideen bak "Tønne & Tusvik" er at de skal snakke om "alt".

Jeg vil likevel mene at om du er  dopet på oppmerksomhetsadrenalin at du mener at alt - absolutt ALT - har offentlig interesse, ja da bør du kanskje, om ikke legge ned podcasten, så i alle fall snakke med en venn.

Fortrinnsvis en venn som ikke er like dopet på oppmerksomhetsadrenalin som du selv.