hits

Endelig har svenske medier våknet

kommentarer
Moderne kjønnssegregering: Jentene må sitte bak i bussen. Skjermdump Kalla fakta

Avsløringen om jentene som må sitte bakerst i skolebussen har slått ned som en bombe i Sverige i går kveld. Det er bra. Endelig ser det ut til at svenske medier begynner å våkne.

Her hjemme har vi lenge debattert "svenske tilstander" i vårt naboland.  Dels har det blitt brukt som beskrivelse av parallellsamfunn og såkalte no go-soner i enkelte drabantbyer. Dels har det beskrevet svenske mediers og politiets vegring mot å beskrive reelle problemer.

Les også: NRK med egenprodusert virkelighet

Derfor var gårsdagens sending i Kalla fakta på TV4 et slags gjennombrudd. Kalla fakta har også tidligere vært en bauta i svensk journalistikk, og i går sto kjønns-apartheid på dagsorden i en faktabasert dokumentar:

Når skolebussene fra Tenstad og Rinkeby kommer for å hente elevene ved en muslimsk privatskole i Stockholm, blir elevene sortert av skolens personale. Jentene må gå inn bakerst, mens guttene blir sluppet inn framme.

Kalla fakta-journalisten blir truet med politi av skolens rektor, som ikke vil intervjues om skolebussene. Etter avsløringen, derimot, forsikrer han at dette var ukjent for skoleledelsen og at nå skal det ryddes opp. Skjermdump

En ekspert på æreskultur, doktorand Devin Rexvid ved Umeå Universitet, setter fenomenet i perspektiv: I Alabama på 50-tallet var det hudfargen som bestemte hvem som måtte sitte bakerst i bussen. Nå, i et lukket, lite samfunn i Sverige i 2017, er det kjønn.

- Jentene er "det andre kjønn". Det er derfor stater som Saudi-Arabia eller Iran noen ganger blir kalt for kjønnsapartheid-stater, sier han.

Men Kalla fakta går videre: 

De forteller også om det egenoppnevnt moralpolitiet som trakasserer kvinner som bor alene, skjeller ut folk som tar et glass vin på terrassen, går med for kort kjole - eller har hund.

Resultatet er selvsagt at mange kvinner flytter ut. Andre har tatt det opp med sosialkontor eller andre offentlige myndigheter, uten hell - eller levert anmeldelser til politiet, som så blir henlagt.

Kalla fakta viser skjulte opptak fra konkrete episoder der kvinner har følt seg truet. Skjermdump

Jeg tror de fleste svensker og nordmenn er enige om en ting: Slik kan vi rett og slett ikke ha det. Men hva skal vi gjøre med det? Her hjemme raser jo debatten om akkurat det, og en åpen og fri debatt er faktisk første forutsetning.

Svenskene har vært reddere for å støte de religiøse eller kulturelle minoritetene enn vi har vært i Norge og Danmark.

- Dette skyldes jo en miks av religion og kultur som hittil har vært vanskelig å snakke om, sier journalisten nøkternt til TV4.

Derfor er det helt nødvendig at svenske medier nå følger opp, av to grunner:

God, nøktern journalistikk som bringer fram fakta er første betingelse for at mediene, politikerne og offentligheten kan føre en informert debatt.

God, nøktern journalistikk er også det beste middelet mot at overdrevne myter skal få blåse opp problemene og gjør dem enda verre å hanskes med.

- Man kjenner seg sviktet. Mitt liv holder på å rase sammen, sier en av kvinnene som blir intervjuet av Kalla fakta. Skjermdump.