hits

Det går til helvete - bra at ingen hører på

kommentarer


Siv og Erna behersker kunsten å kommunisere med befolkningen. NABilder Paul Weaver.
 

Har du en nyhet du ikke ønsker oppmerksomhet rundt, legg den fram fredag ettermiddag - helst fredagen før påske - for da er alle journalistene på vei ut av byen. Slik lyder et gammelt jungelord fra kommunikasjonsbransjen,.

Dette rådet har regjeringen Solberg klart å perfeksjonere.

I dag er riktig nok ikke fredagen før påske, her har kommunikasjonsstrateg Sigbjørn Aanes ved Statsministerens kontor bommet på en uke. Men til gjengjeld starter hele to landsmøter i dag: Venstres landsmøte i Ålesund, og partiets Rødts landsmøte i Oslo.

Her er mange av landets politiske journalister allerede på plass og opptatt med sitt.

I tillegg er 500 journalister på vei til Tønsberg, for her åpner den årlige SKUP-konferansen - akkurat i dag. Dermed er resten av de politiske journalistene satt ut av spill.

Og akkurat i dette bakrommet er det altså at statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) velger å legge fram to av de viktigste stortingsmeldingene om Norges framtid på flere år.

Først den såkalte Perspektivmeldingen. Den tar for seg " de viktigste utfordringene velferdssamfunnet og norsk økonomi står overfor de neste tiårene", og legges fram på Kuben videregående skole i Oslo i ettermiddag.


Oppdatert med regjeringens offisielle bilde av finansministeren fra pressekonferansen på Kuben nå i ettermiddag.

 

Men det er ikke alt. Også den første Industrimeldingen på 36 år blir kjørt gjennom statsråd i ettermiddag. Noen godbiter ble riktignok presentert på Herøya i går, til protest fra Senterpartiet og LO, men ikke helheten som kan gi grunnlag for kritiske spørsmål og meningsfull debatt.

Om de to stortingsmeldingene er viktige? Det er nok en underdrivelse:

Oppsummert kan vi si at Perspektivmeldingen skildrer hvordan alt sakte vil gå til helvete etter hvert som oljen tar slutt og robotene tar over alle arbeidsplassene våre. Deretter skal Industrimeldingen fortelle hva vi muligens kan gjøre for å bøte på det.

Bra at det ikke er noen der for å høre på!

Også Jens hadde sine snedige triks. NABilder Paul Weaver.

Så vil du kanskje si at det sikkert er tilfeldig. At statsministerens kontor ikke visste om verken de to partilandsmøtene eller konferansen til Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP). Du kan også si at dette må da jammen journalistene ordne opp i selv, det er ikke politikernes feil at de kriserammede mediene sender dobbelt så mange medarbeidere på tur enn strengt tatt nødvendig. 

Og dette har du jo helt rett i.

Derfor er ikke dette noen harmdirrende pekefinger - snarere en nøktern konstatering at slik er det blitt. Dessuten får vi sikkert mange fine selfies og oppdateringer på Twitter og Face, kanskje til og med på Snap og Insta. Her er statsrådene og kommunikasjonsavdelingene up to date.

I USA kaller de det Friday Laundry - og ett av de mer utspekulerte tidspunktene for "fredagsvask" her hjemme sto statsminister Jens Stoltenberg (Ap) bak, da den rødgrønne regjeringen la fram det omstridte Datalagringsdirektivet i 2007 - med dissens fra både SV og Senterpartiet. 

Det ble kjørt gjennom i statsråd formiddagen 10. desember  - bare minutter før hele nasjonen og NRK og TV 2 og resten av verden gikk i fredspris- og direktesendingsmodus sammen med Al Gore og hele FNs klimapanel.

Noen bedre?