hits

Når Islamsk Råd taper ansikt

kommentarer


Hva er det generalsekretær Mehtab Afsar pønsker på? Den nytilsatte Leyla Hasic innfelt. Foto NTB.


Islamsk Råd har ansatt en kvinne med heldekkende nikab for å være brobygger til storsamfunnet, eller kanskje heller ... kremt, organisasjonens ansikt utad. Det er nesten ikke til å tro.

Reaksjonene har vært forutsigbare:

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) var naturlig nok raskt ute, og kalt ansettelsen ytterst uklok og provoserende. I tillegg ymter hun om å trekke tilbake statlige penger. For stillingen er ironisk nok finansiert av ekstramidler fra departementet på nesten en halv million kroner, penger til å "styrke dialogen med storsamfunnet og samholdet muslimer imellom". 

Nettavisen-blogger Aesel Manouchehri påpeker at nikab verken er representativt for Islam eller for muslimske kvinner.

Og til og med den konservative Mohammad Usman Rana reagerer på twitter og viser til sin bok "Norsk islam" - hvor han blant annet omtaler nykonverterte og nyreligiøse som legger vekt på ytre ting og plutselig blir mer katolske enn paven.


Også flere av de konservative muslimene reagerer på ansettelsen, her Mohammad Usman Rana.(Twitter)

 

Men spørsmålet gjenstår: hvorfor i all verden gjør de det? Hvorfor velger de å fronte en steinalderskikk fra et fjernt ørkenstrøk i vårt moderne og sekulære Norge?  

Historien viser at det ikke bare er Vårherres veier som uransakelige. Det er også veiene til Islamsk Råd. 

Det er under ett år siden daværende styre i Islamsk Råd Norge gikk av etter en dyp konflikt med den samme generalsekretær Mehtab Afsar, som etter planen skulle sies opp på grunn av "manglende resultater" og "dårlig omdømme".

Men slik gikk det altså ikke. Etter en temmelig tildekket maktkamp, i alle fall for den norske offentligheten, var det i stedet styret som måtte gå. Mens generalsekretæren ble sittende.

På denne bakgrunnen er det nærliggende å tenke at det også denne gangen er beinhard maktkamp som ligger bak. Som kjent skal Islamsk Råd være en fellesorganisasjon for alle muslimer i Norge, både pakistanere, somaliere, tyrkere, arabere - og vanligvis mer europeisk orienterte bosniere og albanere. 

Ansettelsen av den heldekkede Leyla Hasic kan være et grep for å sikre seg støtte blant de mest fundamentalistiske kreftene i Islamsk Råd, samtidig som ansettelsen må være en bevisst provokasjon mot arbeidet for å skaffe flertall på Stortinget for et nasjonalt forbud mot nikab i skoleverket.

Og et ønske om å polarisere debatten. Det synes jeg ikke vi skal la skje.

Uansett synes det tydelig at Islamsk Råd nå taper ansikt i offentligheten med generalsekretærens vitende og vilje. Jeg tror ikke han gjør det av ubetenksomhet, eller fordi han er dum. 

Spørsmålet nå er om de moderate kreftene blant norske muslimer er villige til å la det skje.

 

Fikk du med deg denne? Fram for den ekstreme middelvei

Les også: Er det så lurt å gi Listhaug skylda for alt?