hits

Nå må vi journalister jekke oss ned litt

kommentarer


Kulturnytt kom plutselig med udokumenterte påstander selv. Faksimile nrk.no


Jeg er selv blant dem som hilser nysatsingen Faktisk velkommen. Og jeg er selv blant dem som mener at enkelte politikere misbruker begrepet "falske nyheter" om vinklinger de ikke liker. Men vi arrogante journalister skal jammen jekke oss ned litt.

Et kostelig eksempel på det var Kulturnytt på NRK i går. Hit var redaktør Kristoffer Egeberg fra det nye faktasjekkeprosjektet Faktisk invitert, for å fortelle om det nye samarbeidet mellom NRK, VG og Dagbladet. Og sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet innrømte at det nok "var et element av selvkritikk" i prosjektet.

Men selvkritikken har nok ikke sivet inn i riktig alle kriker og kroker av store mediehus. For deretter kom Frps "bulldog" - stortingsrepresentant Mazyar Keshvari på banen. Følg med nå:

Keshvari sier han ble veldig glad og optimistisk da han hørte nyheten om Faktisk. For omsider kunne det se ut som om journalistene og mediene tok inn over seg problemene med manglende tillit i befolkningen. 

- Men på pressekonferansen forsvant gleden, for de fortsatte i samme gnålete sporet som de har gjort - med en rekke udokumenterte påstander som at politikere må slutte å kalle saker de ikke liker for falske nyheter. Hvilken politiker er det som har gjort det? spør han.

- Ja, du har vel gjort det du her i Kulturnytt for et par uker tilbake! hevder programleder Birger Kolsrud Jåsund.

- Ja, kan du ikke være så snill å konkretisere det, slik at vi kan debattere det? svarer Keshvari.

Allerede her skjønner kanskje Kulturnytt at de har gjort en tabbe. Kan de rett og slett ha kommet i skade for å slenge fram en påstand som ikke lar seg dokumentere i en debatt om påstander som ikke lar seg dokumentere?


Programleder Birger Kolsrud Jåsund. Foto NRK

- Ja, det er litt vanskelig på stående fot, men jeg hørte jo sendingen så vi skal nok klare å finne det opp igjen, men Keshvari ... forsøker Jåsund.

Keshvari avbryter: 

- Saken du viser seg dreier seg om at TV 2 ble tatt med buksene nede, etter å ha blånekta for at de gjorde Mahad til offer for Listhaugs knallharde linje, så har de snudd (...) Det er dere som skaper falske nyheter med å komme med den slags påstander ...

- Men hør nå her Keshvari ...

Programlederen vil vekk fra det sporet, og går tilbake til Faktisk. Men i dag kommer altså Kulturnytt tilbake, under tittelen Kulturnytt beklager. Programleder Birger Kolsrud Jåsund refererer til ordskiftet i går og sin egen påstand om Keshvari og falske nyheter.  

- Det var feil, det lot seg ikke dokumentere, det var ikke dekning for en slik påstand fra meg i den debatten jeg siktet til. Jeg har sjekket arkivet, og jeg tok feil. Det beklager Kulturnytt, sier han.

Etter min mening er det to ting vi kan lære av dette:


Stortingsrepresentant Mazyar Keshvari (Frp). Foto: Scanpix

 

1. Redaktørstyrte medier, som NRK eller Nettavisen, har den åpenbare fordelen at vi kan stilles til ansvar. I motsetning til mange sosiale medier, kan NRK bli tvunget til å sjekke påstanden sin - og deretter komme tilbake. Det gjorde NRK, og beklaget raskt og greit.

2. Vi arrogante journalister må jekke oss litt ned av og til. Vi er flinke til å slenge ut karakteristikker om politikere og andre - og så er vi enkelte ganger ikke hakket bedre selv. Og bare for å presisere: jeg vet godt at akkurat nå singler det tydelig i glass.

Men denne gangen ble det Kulturnytt - Keshvari 0 - 1.

*

PS: Jeg er forøvrig enig med Kulturnytt i at enkelte bruker begrepet fake news feilaktig. Om du gidder, kan du lese mer om det her:

Fikk du med deg denne? Dette er ikke fake news

Les også Gunnar Stavrum: Nå er jeg lei av falske nyheter