hits

Overivrig kongevenn

kommentarer

 
"Nothing to see here!" Marianne Hagen skjermer kong Harald mot pågående pressefolk i Tyrkia i 2013. Foto: Scanpix

Kong Harald har akkurat fylt 80 år, og alle hjerter gleder seg. Som de fleste nordmenn liker jeg kong Harald. Han er vår mann - og han har flinke folk til å passe på omdømmet sitt. Men de må passe på så de ikke blir for ivrige.

Det er Dagbladet som har den pussige historien i dag:

I forbindelse med en kritisk reportasjeserie om kongehusets økonomi har intervjuobjekter opplevd å bli oppringt av Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen i etterkant.

Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) opplevde telefonen som sint.

Professorene Per Lægreid og Eivind Smith er så høflige at de ikke vil si hvordan de opplevde telefonpraten.

Professor Peggy Brønn på Handelshøyskolen BI er derimot svært direkte om Slottets kommunikasjonsstrategi: 

- Strategien betyr at de ser angrep som beste forsvar i møtet med kritisk journalistikk og fagfolk. Den går blant annet ut på å forsøke å påvirke faglig ekspertise og andre som uttaler seg slik at de endrer mening, sier hun.

Kommunikasjonsjefen selv bedyrer at hun bare ville forsikre seg om at de som ble intervjuet ble "presentert for hele bildet". 


Slik vil vi se kong Harald, den folkelige monarken som inspiserer skadene på Rovde på Sunnmøre etter nyttårsorkanen i 1992. Foto Scanpix.


Jeg har tidligere argumentert for det politiske standpunktet "situasjonsbestemt monarkist" i kongedebatten. Det tror jeg det er mange nordmenn som er.

FIKK DU MED DEG DENNE? Gratulerer med 80-årsdagen, kong Harald!

Vi vil gjerne ha kongedømme så lenge kongen fortsetter å være vår mann. Så lenge han og dronningen og kronprinsfamilien fortsetter å representere oss på beste måte, og så lenge de klarer den vanskelige balansegangen mellom å være opphøyd kongelige og nøkternt folkelige.

Særlig elsker vi kongen vår når han for eksempel reiser til Nordvestlandet for å møte vanlige mennesker og rusle rundt med grønne slagstøvler og litt for kort boblejakke etter en dramatisk nyttårsorkan.

Men en slik folkets mann tåler å bli sett i kortene. En slik folkekonge tåler at norske medier driver vanlig journalistikk for å finne ut hvordan Slottet skjøtter eiendommene sine, og hva pengene våre går til.

Og en slik konge trenger ikke et overivrig hoff som forsøker seg med klønete hersketeknikker for å påvirke hva eksperter eller vanlige folk skal mene. Det kan tvert om virke mot sin hensikt.

I kongedømmet Norge er ytringsfriheten nedfelt i Grunnloven. Her vil vi gjerne ha åpen og fri debatt om alle de viktigste samfunnsinstitusjonene våre.

Herunder også Slottet