hits

Gratulerer med 80-årsdagen, kong Harald!

kommentarer


Etter en fem år lang verdenskrig kom lille prins Harald tilbake til Norge sammen med resten av kongefamilien i 1945.


I dag fyller kong Harald 80 år. Han er historisk på flere måter.  Da han kom til verden 21. februar 1937, var han første kongsemne født på norsk jord på over 600 år.

I dag er han tredje ledd i den første "moderne" norske kongerekken, den som ble innledet av kong Haakon i 1905 - kongen som både ble invitert hit av en fersk nasjonalforsamling og godkjent av folket i folkeavstemning.

Også på egen hånd har kong Harald modernisert det norske kongehuset. Første gang da han giftet seg med Sonja Haraldsen, en borgerlig kvinne fra Oslo vestkant. Forholdet var så kontroversielt at daværende kong Olav brånektet - og det måtte holdes hemmelig i flere år. Til slutt satte kronprinsen hardt mot hardt og sa at hvis han ikke fikk gifte seg med henne, så ville han forbli ugift. Underforstått: da ville kongehuset dø ut av seg selv.

Med Sonja som dronning fikk det norske kongehuset utvidet sitt naturlige interessefelt vesentlig, til også å gjelde kunst og kultur i tillegg til militærkunst, ski og seiling.

Les også Kjell Arne Totland: Helt konge!

Også ved sine barns bryllup bidro Sonja og Harald til nødvendig modernisering. Først ved arveprins Haakon Magnus' giftermål med alenemoren Mette-Marit Høiby i 2001, men også ved prinsesse Martha Louises giftermål med bohemforfatteren Ari Behn. 

Det er også under kong Haralds tid at den grunnlovsbestemte arverekken er blitt endret, slik at det nå er kronprins Haakons eldste datter Ingrid Alexandra - og ikke lillebroren Sverre Magnus - som eventuelt blir regent når den tid kommer.

Men så er det dette ordet "eventuelt", da:

Kongefamilien under Grunnlovsjubileet i 2005. De to tronarvingene Ingrid Alexandra og Haakon Magnus til venstre. Foto NTB

 

Det er ingen tvil om at at kongehuset står sterkt i Norge. Ulike meningsmålinger de siste årene viser at 60-80 prosent av alle nordmenn støtter monarkiet. 

Og moderniseringen av det norske kongehuset har blitt gjennomført uten altfor mye støy. Norge har hatt langt færre skandaler enn mange andre kongedømmer vi kan sammenlikne oss med. Ikke har vi hatt danske turboprinser, og ikke har vi hatt svenskekonger på strippeklubb eller spanskekonger på elfenbensjakt. Ikke har vi hatt kjærlighetsløse ekteskap og utfrysing av unge Diana'er heller.

I Norge har vi i stedet lært oss å bli glad i litt utagerende festing, lysfontener og engleprat.

Likevel vil enkelte mene at tiden snart er inne til å avskaffe dette gammeldagse og udemokratiske systemet for prakt og makt. Selv vil jeg kalle meg situasjonsbestemt monarkist.Kongehusets offisielle bilde av kongeparet på den store dagen. Kong Harald blir 80 i dag, dronning Sonja følger etter i juli).

 

Prinsipielt er det ingen tvil om at en republikk hadde vært riktig, med en valgt president som kunne vise til folkets tillit gjennom valg. Men en slik ordning kan aldri måle seg med kongehuset i glamour, og vil aldri kunne kaste glans over lille Norge på samme måte som konger og dronninger, prinsesser og prinser. 

Betingelsen er selvsagt at de kaster glans.

I det øyeblikket skandalehistoriene overskygger samfunnsnytten, vil jeg fort tenke at nok er nok. Og balansegangen er ytterst krevende: kongehuset må bruke tilstrekkelig med penger til å skape tilstrekkelig prakt, men ikke så mye at det blir oppfattet som sløsing. Kongehusets medlemmer må være opphøyd kongelige, men også nøkternt folkelige. De må kunne stå for noe, men ikke blande seg inn i daglig politikk.   

Kong Harald med sin hustru Sonja har klart denne balansegangen forbilledlig. De er sikkert levende opptatt av at også neste generasjon skal få det til. 

Gratulerer med dagen!