hits

Fram for den ekstreme middelvei

De fleste kjenner til den gyldne middelvei. Å følge den er som oftest en god leveregel. I dag vil jeg likevel slå et slag for - ikke den gyldne, men heller den ekstreme middelvei.


Hege Ulstein og Sylvi Listhaug møttes til duell uten å kalle hverandre ting. Foto: Paul WeaverI går gjennomførte Nettavisen konferansen Friske meninger 2017: Islam. Innvandring. Ytringsklima. Jeg skal komme tilbake til noe av innholdet, men første bare hoppe rett til konklusjonen:

Framfor alt viste konferansen behovet for å finne middel-standpunktene i den ofte ytterliggående debatten om islam, innvandring og asyl- eller flyktningepolitikken. Så tydelig er dette budskapet at jeg nærmest vil erklære meg som ekstrem, eller til og med fundamentalistisk tilhenger av den strenge middelvei i debatten. 

Les også: Unni Wikan: - Jeg ble kalt nazist

Først og fremst er det viktig å få fram to meldinger til skyttergravskrigerne:

"Høyresiden" i innvandringsdebatten må legge vekk paranoiaen sin. Det er ikke slik at islam er "ondskapens religion", og at alle muslimer er potensielle terrorister. Folk som ønsker å ta mot flyktninger er ikke landssvikere.

Det er heller ikke slik at innvandrerne er kriminelle. Enkelte deler av innvandrerbefolkningen er mer kriminelle enn etniske nordmenn på noen områder, men ikke så mye som enkelte tror - og ikke nødvendigvis de gruppene vi tror.

De fleste flyktninger og asylsøkere og andre innvandrere er rett og slett ganske alminnelige mennesker som har lyst til å gjøre en innsats for seg selv og det norske samfunnet.

Se alle foredragene og debattene fra konferansen.

"Venstresiden" i innvandringsdebatten må legge vekk den moralske overlegenheten sin. Det er ikke slik at alle som vil begrense innvandringen er kaldhjertede rasister, og at folk som er kritiske til islam er islamofober. 

Tvert om er det tvingende nødvendig å være kritisk til visse sider av religionen islam, på samme måte som venstresiden har stolte tradisjoner for kritikk av kristendommen.

Det er heller ikke slik at innvandringen er problemfri. Tvert om skaper innvandringen massevis av problemer, og integrering er vanskelig og knallhardt arbeid.


Fra venstre: Mahmoud Farahmand, Bård Vegar Solhjell, Maryam Namazie, Bjørn Kvalsvik Nicolaysen og Shoaib Sultan. Foto: Paul Weaver
 

På konferansen fikk vi høre folk på alle sider av debatten snakke til hverandre - med innestemme.

Statsråd Sylvi Listhaug (Frp) duellerte med Dagsavisen-kommentator Hege Ulstein - og de gjorde det med respekt. Ikke slik at de ble enige med hverandre, det er ikke nødvending. 

 

Tor Brekke i Hero Group etterlyste arbeidsro, og slapp til med noen fakta. Blant annet at den mye omtalte uroen ved norske asylmottak var betydelig overdrevet, og på vei nedover - selv i perioden da antall flyktninger gikk oppover. Blant annet kunne han fortelle at det i gjennomsnitt brenner dobbelt så ofte på norske hoteller som på norske asylmottak.

Kosovo-albanske Bardhec Ademaj, som driver et svært renholdsfirma i Ålesund, fortalte hvor viktig det var å stille krav: Både krav om å lære seg norsk, men også om kravet han selv stilte til sine egne brødre som nektet å få kvinnelig sjef. Da fikk de beskjed om at han ikke hadde jobb til dem.

Journalist Jon Hustad og Agenda-rådgiver Sylo Taraku diskuterte hvilke integreringstiltak som virker, eventuelt ikke virker.

 

Den svenske økonomen og forskeren Tino Sanandaji la fram nøkterne tall på kriminalitet og innvandring, og diskuterte rolig med den selvoppnevnte faktasjekkeren og forfatteren Gunnar Tjomlid hvorfor fakta i seg selv har en egenverdi for å kunne ta riktige beslutninger.


Fra venstre Tino Sanandaji, Gunnar Tjomlid, Gunnar Stavrum og Kjetil Rolness. Foto: Paul Weaver.
 

For ikke å snakke om den britiske ex-muslimen Maryam Namazi, som påpekte at konfliktene vi opplever i Europa i dag ikke er en kamp mellom kristendom og islam, men mellom religiøse mørkemenn på den ene siden og sekulære verdier på den andre. Der fikk hun full støtte fra stortingsrepresentant Bård Vegar Solhjell (SV).

Eller som forfatter og blogger Walid al-Kubaisi sa det, da han beskrev gårsdagens debatter i motsetning til mange av de konstruerte debattene vi ellers hører:

- Når Lars Gule og Islamsk Råd møtes i debatt, så høres det ut som om de er uenige. Men egentlig er de enige. For begge fører en debatt basert på ideologier, sa han.

Konferansen i går ble arrangert i samarbeid med LIM - Nettverket for Likestilling, Integrering og Mangfold og SSI - Senter for Sekulær Integrering. Flere av ildsjelene der er bloggere i Nettavisen, og representerer den halvparten av norske muslimer som ikke er medlem i noen moske.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar