hits

Dette er ikke fake news

kommentarer

I et intervju med Nettavisen i dag bruker landslagssjefen i langrenn, Vidar Løfhus, begrepet "falske nyheter" eller "fake news" om en Northug-melding i TV 2.

Dermed melder han seg inn i hel rekke av folk som er begynt å misbruke begrepet - og dermed vanne det ut. 

Landslagssjefen kan beskylde TV 2 for mye, men ikke for "falske nyheter".


For å ta det fra starten:

Landslagssjefen og hans folk arbeider med å sette sammen det 12 mann store laget som skal til VM på ski. De forsøker å holde uttaket hemmelig helt til de er ferdige, og vil helst presentere laget på et tidspunkt de selv velger. 

Samtidig arbeider alle norske sportsredaksjoner på spreng for å forsøke å finne ut av hvem som skal til Lahti. Av erfaring er det nesten alltid lekkasjer, noe som er en del av den naturlige konkurransen i å være først med nyhetene. 

Og torsdag kveld mente altså TV 2 å vite at Petter Northug allerede er tatt ut på laget. Ifølge kanalen har journalist Ernst A. Lersveen en eller flere kilder på dette, nok til at redaksjonen velger å gå ut med det.

Dette blir så blankt avvist av landslagssjefen, som sier at en endelig konklusjon ikke er tatt.

Dette er helt normalt. Og det er slik det skal være: Nyhetsmediene forsøker å få tak i nyheter og presentere dem så snart som mulig - og de som sitter på informasjonen forsøker å styre den så godt som mulig.

Jeg aner ikke hvilke kilder Lersveen har. Men jeg vet at dette ikke har noe som helst med fake news eller falske nyheter å gjøre. Om det skulle vise seg å være feil, at Northug ikke blir tatt ut til VM, er det likevel ikke fake news.

Begrepet oppsto i den amerikanske valgkampen, der snedige folk på nettet rett og slett diktet opp ting som de presenterte som "nyheter" på steder som til forveksling liknet et nyhetssted.

Det mest kjente eksempelet er satirikeren Paul Horner, som blant annet diktet opp "nyhetene" om at Paven støttet Trump, og at en FBI-agent som etterforsket Hillary hadde tatt sitt eget liv. Det var bare tull. I ettertid har det kommet fram at 20 av disse mest populære oppspinn-historiene i den amerikanske valgkampen ble delt mer enn de 20 mest delte ekte nyhetssakene.

LES OGSÅ:  Noen må ta ansvar for falske nyheter    

Dette er altså noe helt annet enn at TV 2 mener å ha en kilde som sier at Northug er tatt ut.

En genuint falsk nyhet ville for eksempel være om noen ga seg ut for å være TV 2 og fortalte at Thomas Alsgaard i hemmelighet har ligget i treningsleir i Alpene og er klar for et knusende comeback i Lahti. Morsomt og oppsiktsvekkende. Men altså fake.

Jeg tror landslagssjef Vidar Løfshus vet dette. På samme måte som mange med vilje beskyldte TV 2 for "falske nyheter" da de fortalte at bioingeniøren Mahad Adib Mahamud var "offer for Listhaugs knallharde linje".

Jeg var selv kritisk til TV 2s vinkling i bloggen Er det så lurt å gi Listhaug skylda for alt?, men dette har ingenting med falske nyheter å gjøre. Saken om Mahamud var ikke oppdiktet, og hva som er Listhaugs skyld eller ikke går det rett og slett an å være uenig om.

Et tredje åpenbart eksempel er forrige helgs Facebook-trefninger mellom Nordlys-redaktør Skjalg Fjellheim og tre ganske fremtredende Frp-polikere, der justisminister Per Willy-Amundsen ikke kunne dy seg og kalte avisens dekning av veien om kommer/ikke kommer for "fake news på norsk."

(teksten fortsetter under bildet)


Justisministeren har rett i at redaktører kan bli både selvhøytidelige og pompøse. Men fake news er noe annet. Faksimile fra Facebook.
 

Det gir selvsagt litt ekstra smell når det er selve justisministeren som bruker begrepet, samtidig som det gir en ekstra begrunnelse for å be nettopp han om å slutte med det.

Det er helt legitimt å beskylde medier for å ha trukket en sak for langt, å ha en spekulativ vinkling, ikke å ha sjekket kildene sine godt nok, å ha slurvet, kanskje ha en skjult agenda, eller misforstått fullstendig, ja - det er et helt register av mulige ting mediene kan beskyldes for, ofte med rette.

Men fake news er altså noe annet. 

Hvorfor er dette viktig? Jo, fordi ingen av oss liker å bli lurt. Og hvis vi skal forsøke å gjøre noe for å hindre det, kan vi ikke blande inn alt vi mener er feil eller ikke liker eller er uenige i. Det gjelder også oss i mediene som ukritisk videreformidler beskyldningene.