hits

Gratulerer, alle homofile og lesbiske

kommentarer

Den kristne avisa Vårt Land har i dag et historisk foto på sin forside: Et bilde av en regnbuefarget bløtkake som symbol på feiringen av at endelig kan alle homofile og lesbiske gifte seg i kirken.

Ledsaget av en tekst som forteller at etter at vedtaket var fattet, meldte enkelte seg ut av Den norske kirke på minuttet.


En historisk regnbue-bløtkake på forsiden av Vårt Land. Faksimile.

 

Det er grunn til å gratulere både kirken og alle landets homofile, lesbiske og transpersoner med det historiske vedtaket på kirkemøtet i går.

Hele 83 av de 116 medlemmene i kirkens øverste råd stemte for forslaget, som nå åpner for to vigselsliturgier i kirken: Den nye, som er kjønnsnøytral, og den nåværende som understreker at ekteskapet er mellom mann og kvinne.

Du kan trygt si at Kirken har tatt tida til hjelp: I dag vil de fleste nordmenn nikke anerkjennende til Kirkemøtets vedtak. For mange av oss er det selvfølge at også homser og lesber og transer må kunne vise sin kjærlighet og gifte seg som alle andre.

Slik sett er kanskje Bjørn Eidsvågs reaksjon på Facebook talende for det svært mange nordmenn og -kvinner føler: 

 "En stor dag for alle lesbiske og homofile og alle oss andre, gratulerer! Takk for den modige kampen dere har kjempet for kjærligheten og menneskeverdet. I dag er jeg stolt av å være en del av kirken. Gud er livets og kjærlighetens kilde og kraft. Jeg er ikke så flink med halleluja, men i dag går jeg for et: Halleluja!"


I dag tilhører Bjørn Eidsvåg flertallet. Det er ikke lenge siden han var i mindretall. Foto fra Facebook.  

 

På den "andre siden" var det likevel 29 som stemte mot. Enkelte sa tydelig fra om at dette var "vranglære og usant". Kirkerådsmedlem Øivind Benestad fra Agder og Telemark bispedømme meldte seg ut på minuttet og forlot møtet på dramatisk vis, og for eksempel sokneprest Helge Standal på Sunnmøre varslet at han vil si opp sin stilling i protest. 

På en dag som denne er det grunn til å minne om at det ikke er mer enn 20-30 år siden Benestad og Standal tilhørte et stort flertall blant landets biskoper som rett og slett fnyste av tanken om homofile ekteskap. Mens "rockepresten" Eidsvåg var en rabulist uten respekt for Bibelens uttrykkelige ord og lære.

På en dag som denne er det derfor også grunn til å trekke fram Nora Mehsen, en modig muslimsk kvinne som i høst sto fram i Underhuset på TV 2 og fortalte at homofili var en gave fra Gud og at hun som lesbisk var stolt av sin muslimske bakgrunn.

En av motdebattantene, Fahad Qureshi i Islam Net, hevdet som ventet at homofili ikke er forenlig med islam.

"Islam er veldig tydelig på at det ikke er lov å praktisere homofili", uttalte han, "men dette betyr ikke at islam har en undertrykkende holdning til homofile".

Neida, selvsagt ikke. For det er selvsagt praksisen Quereshi er opptatt av. Du må gjerne være homo, så lenge du ikke praktiserer, må vite, og dette er jo nøyaktig som å høre på de norske majoritets-prestene i Norge for 30 år siden.

Også de var rørende opptatt av sine medmenneskers praksis, men drev selvsagt ikke med diskriminering. Nei, det skulle tatt seg ut.

(teksten fortsetter under bildet)

Nora Mehsen insisterer på å tolke religionen sin selv. Det fortjener all mulig støtte. Faksimile fra TV 2.

 

Så er vi altså kommet dit at Nora Mehsen, som også er styreleder i Skeiv Verden, tolker islam annerledes enn Quereshi og de andre mørkemennene i konservative moskeer verden rundt. Hun insisterer altså på å tolke religionen sin selv, i likhet med et voksende antall moderne muslimer over hele Europa.

Men i et intervju med Morgenbladet for et par uker siden påpeker hun det paradoksale i at for eksempel Underhusets faste deltaker, Dag og Tid-journalist Jon Hustad, var fullstendig på linje med Quereshi i debatten:

Både islamisten og islamkritikeren var rørende enig i at homofili er fullstendig uforenlig med islam. Dermed forsøkte de å ta monopol på religionen hennes, påpekte Mehsen.  

Og da er nødvendig islamkritikk kommet inn i et blindspor. I stedet for å insistere på at islam er slik eller slik, bør vi heller gjøre alt vi kan for støtte de som utfordrer konservativ islam - om det så er muslimske homser og lesber eller andre mer sekulære bloggere og samfunnsdebattanter. Bare slik kan islam gjøre en helt nødvendig tilpasning til Europa og europeisk samfunnsliv.

Så må vi huske at det bare er 20-30 år siden at et overveldende flertall norske prester mente akkurat det samme som Quereshi og andre konservative imamer gjør i dag. 

Det gir grunn til optimisme. 

For islam er selvsagt ikke uforanderlig. For bare få dager siden kom FAFO med en fersk rapport om at muslimsk ungdom blir stadig mer sekulære og mer tolerante enn foreldrene sine, selv om de fremdeles har et stykke og gå. Om kristendommen kan utvikles og moderniseres, kan vel islam også gjøre det?  

I mellomtida kan vi dele gleden og jubelen til alle de homofile, lesbiske og transseksuelle som har ønsket å gifte seg i kirken, og som nå endelig kan gjøre det.

En gang i framtida går det kanskje an å gjøre det i moskeen også.