hits

Nå må vi være tydelige mot Trump

kommentarer

I helga gikk både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende ut med tydelige signaler mot president Donald Trumps ensidige tiltak mot muslimer fra sju navngitte land. 

Det var bra. Og det var på tide. Ensidige tiltak begrunnet i menneskers tro, nasjonalitet eller rase er ikke bare i strid med folkeretten. Det er også et farlig selvskudd i kampen mot terror.


Utenriksminister Børge Brende sier fra om at Norge mener "sterkt" at flyktninger skal behandles likt uavhengig av religion, nasjonalitet eller rase". 
 

Jeg var av dem som håpet at Trumps mange valgkamputspill var nettopp det, utspill som skulle vinne stemmer i en knallhard valgkamp -  men som så ville bli moderert idet han ble ansvarlig president.  

Men i uka som gikk har Trump virkelig gått i gang:

Muren mot Mexico skal bygges, og 5000 nye grensevakter skal ansettes for å passe på den. Obamas helsereform er stoppet, og amerikanske organisasjoner som støtter abort i utlandet skal miste støtte. Han innfører straffetoll på varer fra selskaper som flyttes utenlands, og USA er trukket ut av en handelsavtale med statene rundt Stillehavet. Og omstridte oljeledninger mellom USA og Canada er godkjent, for bare å nevne noe.

Alt dette viser en president med handlekraft, en president som er tydelig - og en president som er svært langt ute mot høyre i det politiske landskapet.

Men dette kan man være enig eller uenig i. Det er innenfor det som er varslet, og innenfor det man kan kalle vanlig politikk.

Noe helt annet er hans uttalte støtte til tortur i et intervju med TV-kanalen ABC News, og ikke minst hans generelle innreisestopp for muslimer fra sju land: Syria, Iran, Libya, Somalia, Jemen, Irak og Sudan.   

Som statsminister Erna Solberg sa det i forsiktig diplomatspråk i helga:

"Flyktninger og andre mennesker må behandles likt, uavhengig av religion, nasjonalitet og hudfarge."

Nemlig. Dette har i hele etterkrigstida vært en av bærebjelkene i alt internasjonalt arbeid. Noe annet gir assosiasjoner til regimer og historiske epoker vi ikke liker å sammenlikne oss med.

For det andre er tiltaket uvanlig lite treffsikkert: Det er faktisk ingen terrorister fra de sju nevnte landene som har angrepet USA de siste 20 årene. De som sto bak 11/9 kom for eksempel fra Saudi Arabia, Egypt og Libanon - som ikke er rammet av forbudet..

For det tredje bryter det, igjen ifølge Solberg, med den omforente strategien om å "bygge en bred koalisjon som inkluderer moderate muslimske krefter, som står fast ved våre liberale verdier - og er en motvekt mot ekstremistenes verdier." 

LES OGSÅ: Norges viktigste stemmer

Det er derfor reaksjonene har vært så usedvanlig kraftige i løpet av helga. For eksempel fra forbundskansler Angela Merkel i Tyskland eller fra statsminister Justin Trudeau i Canada - som selv ble rammet av terror natt til i dag.  

I helga gikk også de to republikanske senatorene John McCain og Lindsey Graham ut mot Trumps flyktningordre:

"Vi frykter at denne presidentordren vil ende opp som et selvpåført sår i krigen mot terror", skriver de to i et åpent brev, og nevner blant annet alle irakerne som har kjempet side om side med amerikanske styrker i kampen mot IS.  


John 'McCain er en av USAs mest kjente republikanske senatorer og krigsveteraner.
 

Og her er vi ved hovedpoenget:

De aller, aller fleste av verdens moderate muslimer er våre venner i kampen mot terror. Det er de som er våre fremste allierte i mange land, og det er de som kan ta tak i grunnlaget for de ekstreme ideologiene innenfra.

Å behandle alle disse som potensielle terrorister gjør at vi støter mange av dem fra oss. Det fører til frustrasjon og forvirring, og fører til at terroristene på en måte får "rett". Nå kan de peke på USA og Trump og si "Hva sa vi? Der ser dere at USA og Vesten er mot alle muslimer!"

Jeg skjønner at norske politikere, og ikke minst den norske regjering, har vært avventende i reaksjonene mot USAs nyinnsatte president Donald Trump. Det følger av vanlige diplomatiske spilleregler om ikke å legge seg opp i andre lands politikk.

Men nå er det det på tide å stå sammen med andre demokratiske regjeringer i og utenfor NATO og si klart og tydelig fra om at dette - dette er vi ikke med på. 

 

FIKK DU MED DEG DENNE?: Er det så lurt å gi Listhaug skylda for alt?