hits

Nå faller USA på demokrati-indeksen

kommentarer

Nå faller USA på demokrati-indeksen, det vil si at landet ikke lenger er blant verdens ledende demokratier.

Årsaken er at fallende tillit til "systemet" påvirker The Economists barometer - som ellers setter Norge helt på topp i tabellen.


The Economist bruker 60 ulike kriterier for å definere demokratiene, blant annet tillit til politikerne og systemet.
 

USA, som jo alltid har sett på seg selv som selve "standarden" for verdens demokratier, har fra 2015 til 2016 gått fra å være et "fullt demokrati" til et "demokrati med feil", i følge The Economist. Du kan gå inn og studere detaljene ved å følge denne lenken.

Enkelte har allerede framstilt det som om USA nå faller på indeksen på grunn av valget av Donald Trump som president. Det er ikke riktig, skriver The Economist selv. Fallet er heller forårsaket av de samme faktorene som førte Mr. Trump til Det hvite hus:

(teksten fortsetter under bildet)


USA faller ikke på grunn av Trump, men på grunn av det som gjorde ham til president. Foto: Scanpix
 

Årsakene sammenfattes som en generell og varig fallende tillit til regjeringsapparatet og valgte politikere.

En slik manglende tillit snakker vi av og til om her i Norge også, men i så fall slår den ikke ut i verdensstatistikken:

Norge ligger helt øverst med 9.93 "demokratipoeng", foran Island med 9.50 og Sverige med 9.39. Kilde: The Economist Democracy Index.

The Economist plasserer like godt Norge helt på toppen av statistikken, foran Island, Sverige, New Zealand, Danmark, Canada og Irland. Til sammen er det 19 såkalt "full democracies" i verden og 57 "flawed democracies" 

Her kommer USA i klasse med land som Japan, Italia og Frankrike. 

40 land er såkalte "hybrider", som for eksempel Kenya og Thailand, mens 51 land blir definert som "autoritære". Aller verst er Syria og Nord-Korea.

FIKK DU MED DEG DENNE? Trump gir blaffen i Rolling Stones

LES OGSÅ: Verden holder pusten for Trump