hits

Munch i nabokrangel

kommentarer

Den genierklærte kunstneren Bjarne Melgaard ønsker å "dele" Edvard Munchs fødested Ekely i Oslo ved å bygge et såkalt "dødshus" på deler av den fredede tomta. 

Et ja eller nei vil komme fra Riksantikvaren i løpet av denne uka. I dette tilfellet bør Riksantikvaren bestrebe seg på å være nettopp det - altså riksantikvar.

Modell av huset der kunsteren Bjarne Melgaard ønsker å leve og dø. Foto: Snøhetta.

 

Prosjektet "A house to die in" - et kombinert bolighus/atelier med basseng under - har møtt massiv motbør blant kunstnere som vil verne Edvard Munchs minne. Prosjektet har selvfølgelig skapt omfattende protester også fra naboene. Til sammen 19 klager er kommet inn.

Til dette har Melgaard svart at han mener naboene er en "gjeng tapere som burde passe sine egne saker".

Så kan man jo innvende at det er akkurat det naboene gjør. Likevel er det klart at dette er en sak av nasjonal interesse, der naboenes synspunkter ikke kan tillegges altfor stor vekt.

(teksten fortsetter under bildet)


Bjarne Melgaard bør finne sin egen tomt å bygge huset sitt på. Foto Scanpix.
 

For å si det først: Jeg personlig er ikke i stand til å oppdage Melgaards geni.

Men jeg har ikke kunstfaglig ekspertise, og har respekt for andre som har det. Jeg ser argumentene om at det kan bli et "kult" prosjekt som kanskje kan vitalisere et sovnende Ekely. Jeg har også respekt for Snøhetta - ett av våre mest fremragende arkitektkontor med internasjonal heder og berømmelse. Når Snøhetta går god for et prosjekt, er det verdt å lytte til. 

Men for det første er kunstekspertene uenige. Og også kunsteksperter bør ha magemål:

Edvard Mucnh (1863 - 1944) ble innkjøpt av Nasjonalgalleriet for første gang i 1899. Han har vært anerkjent som en av våre største kunstnere i over 100 år. Tidens tann har ikke slitt ham ned - snarere tvert imot. Tiden har til overmål befestet og forsterket hans posisjon som vårt aller største - og eneste - internasjonale kunstneriske ikon.

Bjarne Melgaard (1967 - ) blir av mange regnet som en av Norges mest sentrale kunstnere. Her i Norge. I dag.

(teksten fortsetter under bildet)


Edvard Munchs "Kvinner i hagen" - fra området der Ekely ligger i dag. 
 

Ingen kunsteksperter i verden klarer å spå hvordan Melgaard vil bli oppfattet om 20 år. For ikke å snakke om 50 år. Kanskje er han fremdeles anerkjent. Eller kanskje ikke - kanskje er han fullstendig glemt. 

Det er rett og slett en for stor sjanse å ta. 

Og det er jo akkurat slikt vi har Riksantikvaren til. Viktigere enn å hindre noen i å skifte vindu på hundre år gamle hus, er det å hindre det som kan bli en uforholdsmessig invasjon fra en kunstner som helst burde pynte seg med sine egne fjær. 

Byantikvaren sa ja. Nå bør Riksantikvaren si nei til "dødshuset" på Ekely. Så får Melgaard heller finne en annen tomt å bygge huset sitt på.