hits

Forsøpling i Bergens Tidende

kommentarer

Mathias Fischer i Bergens Tidende kommer 23. januar med et merkelig og grovt usaklig angrep på Nettavisen.

Utgangspunktet hans er at behandlingen av MDG-politiker Lan Marie Nguyen Berg, i hovedsak på Facebook, til dels har vært skammelig. Det er jeg enig med ham i.


Bergens Tidende blander sammen vanlig journalistikk med motbydelige meldinger på Faceboook og later som om det er samme greia. Faksimile.
 

Men så gjør han noen merkelig svinger. Først mot Anders Magnus, pga et «uvanlig aggressivt» intervju i NRKs Valgstudio i fjor, og deretter mot Nettavisens kritiske journalistikk på Miljøpartiet De Grønnes politikk i hovedstaden.

For det første reagerer Fischer på at Nettavisen gjorde «et stort nummer» av at hun tok drosje hjem fra en av sine første debatter på NRK. De fleste har fått med seg at det var Norges samferdselsminister som først gjorde «et nummer» av det. Kanskje ikke en viktig sak, men mener virkelig Fischer (og BTs nyhetsredaktør) at dette ikke var verdt en sak sett i lys av MDGs offensive miljøretorikk?

For det andre peker han på blogginnlegget «Har hun satt norgesrekord i arroganse?» av PR-rådgiver Jarle Aabø i fjor, om mangelfull skilting og påfølgende bøtelegging av hundrevis av bilister rundt Rådhuset i Oslo.  Fischer påstår at «innholdet er fullstendig feil», og viser med det at han ikke har fulgt med i timen. Den ene av påstandene i bloggen (den om at MDG hadde vedtatt forbudet) var gal, og ble rettet opp umiddelbart. Det andre - om bøteleggingen og gjennomføringen av forbudet - var korrekt.

I disse Trump-tider er det overraskende at en representant for den frie presse mener at bloggere ikke skal ha lov til å kalle sentrale politikere for arrogante.  BTs «kommentator» har kanskje heller ikke fått med seg at Nettavisen ble klaget inn til Pressens faglige utvalg (PFU) for denne saken - og ble frikjent på alle punkt.

For det tredje sukker Fischer over at Nettavisen fant det «verdig en nyhetssak» at Berg og hennes samboer brukte nærmere fem døgn på å ta toget tur/retur Barcelona på påskeferie, i stedet for å fly. Javel. Jeg skal ikke legge meg opp i hvordan BT og andre lokalaviser vurderer dette, men i riksmediene fikk saken fortjent oppmerksomhet.

Så til utgangspunktet for Fischer, nemlig den motbydelige kommentaren fra Frp-politikeren som i forrige uke kalte Nguyen Berg for et «fittetryne av en vietnamesermegge» på Facebook.

Om Fischer hadde giddet å undersøke, ville han sett at Nettavisen var ett av mediene i Norge som IKKE videreformidlet denne meldingen, fordi vi fant den rasistisk og uverdig - og fordi vi kjenner til denne helt spesielle «politikeren» fra før.

Fischer har rett på ett punkt, og det er at Facebook er en hodepine både for oss og mange andre riksmedier. I løpet av det siste året har vi gjort mye for å kvalitetssikre våre egne kommentarfelt (som vi for øvrig ble nominert til Årets Nyskaper-pris for av redaktørforeningen i fjor), men på våre Facebook-sider blir vi inntil videre nektet mulighet til bygge slik redaksjonell kontroll. Derfor har Fischer klart å finne noen usaklige Berg-kommentarer også her.

Min personlige oppfatning er at Lan Marie Nguyen Berg er en sterk og modig politiker som i beundringsverdig grad står opp for sine meninger og byrådets miljøpolitikk. Men dermed blir hun også kontroversiell, og får av den grunn fortjent oppmerksomhet fra både medier og lesere - også fra oss.

Det Fischer gjør i sin kommentar er å røre sammen helt vanlig, samfunnskritisk journalistikk i Nettavisen med ufyselige kommentarer på sosiale medier - ja, til og med drapstrusler fra Mannegruppa Ottar på Facebook drar han med seg i samme rennet.

For å si det forsiktig: Det er stor forskjell på slike motbydeligheter og vanlige, kritiske vinklinger overfor en mektig byråd i hovedstaden. Jeg tror de fleste ser dette.

Når Fischer ikke gjør det, bidrar han til å forsøple en viktig debatt om vårt politiske ytringsklima på en måte som ikke er Bergens Tidende verdig.

 

(NB: Denne bloggen er først sendt som tilsvar til Bergens Tidende.)