hits

Verden holder pusten for Trump

Det er ikke å overdrive å si at verden vil holde pusten et sekund eller to mens Donald Trump i morgen blir innsatt som USAs president. 

Ekstra spenning er det i NATO-hovedkvarteret i Brussel, der "vår egen" generalsekretær Jens Stoltenberg har grunn til ørlite uro.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg previews Antalya meeting of NATO Foreign Ministers during a press conference given at NATO headquarters

Jens Stoltenberg som relativt fersk generalsekretær i mai 2015. Foto: Nato

For tre dager siden sa Trump i et intervju med tyske Bild og britiske Times at militæralliansen fra 1948 var "utdatert". Også tidligere har han ment at NATO fortsatt har for stort fokus på den kalde krigen og Russland, og at den ikke har klart å forsvare seg mot terrorisme. 

Og for bare to dager satt Trumps høyre hånd Anhony Scaramucci i Davos og sa at Nato ikke virker helt.

- Ingen jeg kjenner bor i det samme huset og går i de samme klærne som de gjorde i 1948, sa han, og mente at NATO må "omstruktureres" for å komme på rett kjøl. (Se hele intervjuet mer Scaramucci her.)

Rett nok sa Trump-rådgiveren til Dagbladet etterpå at Stoltenberg "ikke nødvendigvis må byttes ut", men det skal ikke så stor fantasi for å skjønne at slike uttalelser ikke nødvendigvis virker direkte beroligende på hovedkvarteret.  

(teksten fortsetter under bildet)


Nato er et gammelt hus som ikke er pusset opp siden 1948, mener Anhony Scaramucci. Skjermdump.

Mest misfornøyd er likevel den kommende presidenten og forretningsmannen med at flesteparten av medlemslandene ikke betaler for seg.  

USA bruker i dag tre/fire prosent av sitt brutto nasjonalprodukt (BNP) på forsvar, og står i dag for nesten 70 prosent av de samlede forsvarsutgiftene til de 28 medlemslandene. Det gjør selvsagt at synspunktene til den amerikanske presidenten tillegges en helt spesiell vekt. 

Også Storbritannia, Polen, Estland og Hellas ligger på over to prosent av BNP, mens alle de andre ligger godt under den avtalte prosentandelen.. Det gjør også Norge - med sine vel 1,5 prosent.

Hva kan vi så vente av en forretningsmann i en slik situasjon?

Når det gjelder Trump er det som kjent ikke så lett å spå, men det er vel ikke helt usannsynlig at han vil tromme på avtalen med pekefingeren og true med inkasso. 

Deretter kan det jo hende han vil peke på rike Norge og forlange at landet til selveste generalsekretæren må gå foran med et godt eksempel, ellers ...

Det kan bli dyrt. 

Nærmere bestemt 15-20 milliarder kroner ekstra i året, avhengig av hvordan du regner. Og så mye er kanskje ikke en generalsekretær verdt?

 
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar