hits

Fakenews på norsk

Fakenews er kommet til Norge. Ikke til de store avisredaksjonene, så vidt jeg kjenner til, men i alle fall til bruk i hissige Facebook-debatter om Rema1000 og dieselforbud. 

To av ofrene er Drammens Tidende og trolig også tidligere statsminister Jens Stoltenberg.

Det som ser ut som et klipp fra Drammens Tidende er manipulert. Skjermdump fra Facebook.

 

Som sjefredaktør Kristin Monstad i Drammens Tidende skrev i en kommentar rett etter Rema1000-oppstyret i forrige uke:

Med tittelen "Ræva1000" og en knallhard Rema-negativ ingress er denne lederen blitt Drammens Tidendes mest leste sak det siste døgnet. Problemet er bare at verken ingressen eller tittelen er vår.

Det som ser ut som et klipp fra Drammens Tidende, er manipulert og forandret på - uten at den vanlige Facebook-leser har den minste mulighet til å oppdage det.

I dette tilfellet var det folkene bak en uoffisiell fan-side for Drammens-bryggeriet Aass som sto bak. - og altså endret både tittel og ingress på kommentaren. Ikke en sak av det alvorligste slaget, kanskje, men realiteten bak er seriøs nok: Slik svekkes den generelle tilliten  i samfunnet, og slik misbrukes andres troverdighet.

Nå har også tidligere rådgiver på Statsministerens kontor, Sindre Beyer, lagt ut et eksempel på Facebook som han hevder er manipulert:

(teksten fortsetter under bildet)

Eksempel på at undertekster blir manipulert. Skjermdump Facebook

På en Facebook-melding er det lagt inn et bilde fra 2007, der ser det ut til at tidligere statsminister Jens Stoltenberg direkte oppfordret folk til å velge dieselbil, mens han på et klipp fra 2010 sier at dieselbiler er mindre miljøvennlige enn bensinbiler.

Beyer hevder at sitatene ikke eksisterer, underforstått at tekstene er manipulert, og at han er ganske sikker på at det siste bildet ikke handler om biler i det hele tatt - men "manifest mot mobbing" på Møllergata skole.

FIKK DU MED DEG DENNE? Falske nyheter ble delt oftere enn ekte nyheter i valgkampen i USA

Om Beyer har rett, og det tror jeg - fordi norsk sjelden blir tekstet på norsk tv - har vi enda et eksempel på hvordan vi kan bli lurt på nettet. Det gir også dystre perspektiver på den kommende valgkampen.

Bare en liten presisering til slutt:

Det er mange som bruker begrepet fakenews om vinklinger de ikke liker, eller titler som ikke er helt presise eller kan gi et feilaktig inntrykk i vanlige medier. Ikke gjør det, for da mister begrepet innhold.

Du kan mene mye om norske medier, og det er helt legitimt å være kritisk til mye av det som står både i Nettavisen og de fleste andre medier. Men de redaktørstyrte mediene lager ikke forfalskninger med vilje. Og hvis noe er galt, kan de bli stilt til ansvar for det.

Med fakenews menes at noen med viten og vilje lager en forfalskning, i et bevisst forsøk på å lure oss. Det har vi alle en plikt til å forsøke å stoppe.

PS: Om du oppdager det, send gjerne eksempler på fakenews til erik.stephansen@nettavisen.no

OPPDATERING: I ettertid har Sindre Beyer sendt den originale videoen som klippet er hentet fra:

https://www.youtube.com/watch?v=WEFtZjePtGc&app=desktop

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar