hits

Sex, løgn og videotape i amerikansk valgkamp

kommentarer

Den amerikanske valgkampen er over, men de mest oppsiktsvekkende historiene ser ut til å gjenstå:   

Siste nytt fra Washington er at Putin skal sitte med kompromittererende sex-videoer av Donald Trump sammen med russiske prostituerte på et Moskva-hotell i 2013.Og påstandene er ikke akkurat å regne som "vanlige" konspirasjonsteorier, selv om de i første omgang leder tankene mot den amerikanske suksessfilmen Sex, løgn og videotape fra 1989.

I følge CNN kommer de fram i et to siders notat som ble overlevert Trump og president Obama forrige fredag, som vedlegg til en bestilt rapport om den påståtte russiske hackingen av den amerikanske valgkampen.

Det er viktig å få med at påstandene ikke på noen måte er bekreftet. Men det faktum at notatet ble overlevert av de fire mest framstående etterretningssjefene i USA, deriblant FBI og CIA, sier vel at det ikke dreier seg om de aller løseste ryktene på det amerikanske kontinentet.

Selv om Trump i natt var raskt ute på Twitter og avkreftet det hele:Ifølge CNN og  New York Times har den amerikanske etterretningen fulgt med Trump i årevis. Den amerikanske milliardæren har i mange år reist fram og tilbake til Moskva på jakt etter lukrative eiendomshandler, i tillegg til at han i flere år fulgte Miss Universe-kåringene, som han personlig eide, tett.

I følge rapportene fra etterretningstjenestene skal russerne sitte på ulikt materiale av både kompromitterende og "slibrig" karakter, der det mest konkrete altså er samkvem med prostituerte på et hotell i Moskva i 2013. I tillegg skal russerne ha informasjon om ulike finansielle transaksjoner som heller ikke tåler dagens lys.

For en vanlig observatør kan historiene virke som om de er tatt rett ut av en tredjerangs spionroman. Men om det stemmer, kan den være med å forklare bakgrunnen for russernes angivelige forsøk på hjelpe Trump i valgkampen gjennom hackingen av Clinton-kampanjen.

Scenarioet er jo nesten uvirkelig: Etter at Donald Trump ble innsatt som ny amerikansk president 20. januar, skulle han altså kunne "dirigeres" rundt på verdenskartet av en russisk president med kompromitterende sex-videoer på baklomma.

Det kunne utvilsomt føre til en rekke farlige og uholdbare situasjoner.

FIKK DU MED DEG DENNE? Tenk om vi er blitt lurt i åtte år?

LES OGSÅ: Noen må ta ansvar for falske nyheter

Så gjenstår det jo å vurdere sannsynligheten i historiene.

På den ene siden er det jo slett ikke veldig usannsynlig at herr Trump har drevet med både det ene og det andre både på russiske hoteller gjennom årene.

På den andre siden er det jo akkurat dette tvilsomme kvinne-renommeet som taler mot: Med alt som allerede er kommet fram om Trump, er det vanskelig å se at omgang med russiske prostituerte skulle utgjøre noen så avgjørende forskjell at han skulle la seg presse.

Da tror jeg personlig det kan være mer krutt i eventuelle lyssky finansielle eskapader. Eller påstandene om at Trump-kampanjen kjente til, og kanskje også hjalp russerne med den påståtte hackingen.