hits

Nærsynt. Trangsynt. Eller direkte svaksynt: Når åpen debatt blir "farlig"

kommentarer

Nettavisen offentliggjorde forrige uke nyheten om at vi i februar skal arrangere konferansen Islam. Innvandring. Ytringsklima. Friske meninger 2017. Det skapte naturlig nok ulike reaksjoner. 

Den merkeligste kom i dag, fra Saksynt-blogger Gunnar Tjomlid. Han mener konferansen er "farlig". Intet mindre.


Gunnar Tjomlid mener en at en åpen debatt om islam, innvandring og ytringsklima kan være farlig.

 

I utgangspunktet visste vi at temaet for konferansen er kontroversielt. Noen av reaksjonene har derfor vært forutsigbare. Men til Tjomlid først:

Tidligere, da han var blogger i Nettavisen, var han kjent som en dyktig faktasjekker. Den praksisen synes jeg han burde ta opp igjen. Et godt råd kunne være å først lese det han kritiserer. Han skriver nemlig:

"Nettavisen arrangerer i februar en konferanse om "Islam og ytringsfrihet". 

Nei, vi gjør ikke det. Konferansen er om islam, innvandring og ytringsklima. Feilen kan se liten ut, men ser ut til å være avgjørende for Tjomlid forståelse. Han fortsetter:  

"En slik konferanse fremstilles som viktig, men i praksis medfører den bare til at det fiktive premisset som det Rolness kaller «vårt viktigste stridstema» bare forsterkes. Det er uheldig, og det er farlig.

Det undrer meg ... at Nettavisen velger å atter en gang gjøre muslimer til den truende part i kampen for ytringsfrihet. De velger å arrangere en konferanse for å drøfte og utfordre en mentalitet som 80 % av befolkningen innehar, men hvor fokuset er på de to-tre prosent utpekte skyldige."

Nei, Tjomlid. Vi gjør ikke muslimer til den truende part. Vi har ikke utpekt muslimer som skyldige. Vi snakker ikke om "oss" og "dem". Tvert imot. Vi skal faktisk diskutere akkurat det du etterlyser, hva den vanskelige innvandringsdebatten gjør med oss.

SISTE NYTT OM KONFERANSEN: Britisk ex-muslim, programleder og kvinneaktivist til Oslo

LES OGSÅ: Rolness skal lede Nettavisen-konferanse

Derfor har Nettavisen en rekke framtredende sekulære muslimer som samarbeidspartnere for konferansen, folk som har omtrent det samme problematiske/ikke problematiske forhold til ytringsfrihet og religion som nordmenn flest. Ett viktig tema for konferansen blir blant annet hva vi kan gjøre for å få debatten inn på rett spor igjen.

For det er ytringsklimaet som er sentralt på konferansen. 

Nærmere bestemt dagens betente ytringsklima, som gjør at alle springer i skyttergravene, beskylder motparten for de verste motiver, kaller hverandre rasister eller landsforrædere - eller gjør det vi kan for å mistenkeliggjøre hverandre, uten den minste vilje til å lytte til hva den andre parten faktisk har å si.

Eller for den saks skyld: det betente ytringsklimaet som gjør at en påstått faktabasert blogger skyter fra hofta og mistenkeliggjør en konferanse han overhodet ikke har satt seg inn i. Og som for virkelig å vise hvor galt det kan gå, trekker fram synspunkter fra folk som ikke skal delta på konferansen.

Forstår ikke Tjomlid at han selv blir det beste eksempelet på dette betente ytringsklimaet? Et kroneksempel på hvordan vi lar reflekser og fordommer styre synspunktene våre, i stedet for å sjekke fakta først? 

Så langt Tjomlid.

For han er ikke den eneste som er redd for debatt. Noen er også redde for at fakta om innvandring, eller at muslimer skal kritisere visse deler av sin religion, kan skape grobunn for rasistiske holdninger. Til det er å si: 

Nettavisen er en avis som er enig med eidsvoldsmennene, som mente at "Ytringsfrihet bør finne sted." Vi tror på åpen debatt, også om vanskelige temaer. For det er ikke åpen meningsbrytning som skaper rasisme. Det er mye farligere å forsøke å skjule fakta, forsøke å holde kritiske røster skjult.  

I tillegg er det noen - særlig på venstresiden, av en eller annen underlig grunn, som har en rørende omsorg for at troende muslimer ikke skal få slippe til på konferansen. De har et lite poeng: 

Islamsk Råd blir ikke invitert denne gangen, ikke Islam Net heller, og heller ikke høytstående imamer fra en av Oslos moskeer. Ganske enkelt fordi de er invitert og lyttet til svært mange ganger før.

Men det er ikke slik at troende muslimer ikke slipper til. Våre samarbeidsorganisasjoner LIM - nettverket for Likestilling, Integrering og Mangfold og SSI - Senter for Sekulær Integrering representerer både troende og ikke-troende muslimer.

Og det er et sterkt underkommunisert faktum at nesten halvparten av Oslos muslimer ikke er medlem av noen moske. Jeg mener det er på tide vi lytter til hva de har å si.

 

LES OGSÅ: Kan vi ikke snart slutte med dette velmeneriet?

FIKK DU MED DEG DENNE? Hvor lavt kan egentlig en statsråd gå?