hits

Gule og røde kort på vegne av Gud

Den mest oppsiktsvekkende mediebegivenheten denne uka er kanskje NRK Brennpunkts dokumentar om lurendreieren fra Drammen som tar inngangspenger til Himmelrik og deler ut gule og røde kort på vegne av Gud.

Akkurat slik ekstreme islamister gjør.


Om du har glemt kontanter, tar de heldigvis kort i Himmelen. Skjermdump NRK
 

I arbeidet med dokumentaren om Visjon Norge-predikanten Jan Hanvold har journalistene i Brennpunkt-redaksjonen klart å komme på innsiden av Visjon Norge-konglomeratet i Drammen. De har brukt lang tid, har opparbeidet tillit, og latt mannen få snakke seg varm. 

Slik klarer de å vise hvordan "Pengepredikanten" de siste 15  har samlet inn rundt 1 milliard kroner. De forteller også hvordan Hanvold har beriket seg personlig gjennom et nettverk av private selskaper, der han har sittet på begge sider av bordet under de økonomiske "forhandlingene" med seg selv.

Hanvold selv bekrefter at det ikke er faktiske feil i dokumentaren. Men han mener at  klippingen og vinklingen er "høl i huet". Det kan jeg godt forstå.

På forbilledlig vis får nemlig folkene bak dokumentaren fram hvordan en kynisk Hanvold har plassert seg selv ved billettautomaten til selve Himmelriket. Han er for smart til å si direkte ut på kamera at 10 000 blanke kroner sikrer deg en plass i himmelen, men budskapet er tydelig nok: 

Du kan ikke bare sitte i godstolen og vente på at noe skal skje av seg selv. Du må gjøre noe. Dette "noe" er for eksempel å dra kortet hos mannen i den gule vesten der borte. Eller sende inn penger til kontonummeret som kommer opp på skjermen akkurat nå. For vil du høste, må du så.

Slik blir Hanvold reneste Kinderegget. Han tilbyr både frelse, helbredelse og suksess. På den andre siden kan de som ikke gir, bare ha det så godt. De kan bare sitte der i rullestolen sin og lure på hva galt de har gjort for å ende slik.

Eller verre:  

Etter Brennpunkt-dokumentaren kom bannbullen i form av en sms til de ansatte: Her blir "den eller de" som har gitt opplysninger til NRK minnet om at Judas gikk og hengte seg etter å ha sveket Jesus, og at også de "ville få sin fortjente lønn fra Herren, for sitt svik mot Visjon Norge."

Noe som straks fikk Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk til å rykke ut i lederartikkelen "Jan, Judas og Jesus". Her påpeker han at når man snakker om et svik i Judas-dimensjoner, hvem er det man sammenlikner seg selv med da?

Og fortsetter:

"Varsleren hos TV Visjon Norge er ingen Judas. Tvert imot fortjener han eller hun ros. Og Jan Hanvold er i hvert fall ikke Jesus."

Vebjørn Selbekk er i denne sammenhengen mer interessant enn de fleste. Han kjenner nemlig godt til følgene av totalitære religiøse bevegelser. Det var han som måtte ta støyten her hjemme, da islamister over hele verden gikk bananas og utstedte dødsdommer under den store karikaturstriden.

Også her dreier det seg om folk som opphøyer seg selv til Guds sendemenn på jorden, de som liksom "vet" hvordan guddommen tenker, og derfor kan piske kvinner som ikke dekker til kroppen sin - eller dele ut jomfruer i himmelen til martyrer som faller i strid.

Hanvold har ikke truet med å drepe noen. Men som Herrens mann på jorden lover han adgang til Himmelriket for de som betaler, og oppfordrer indirekte folk som har "sveket ham" til å gå og henge seg.

Det er nøyaktig samme tenkemåte som ligger bak IS og andre islamistiske terrorgrupper. Det er å håpe at norske politikere som tidligere har latt seg lokke av Visjon Norges suksess, nå også kan se den mørke baksiden av denne "herlighetsteologien".

Slik blir NRK Brennpunkt viktig journalistikk.

 

 
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar