hits

Når "radikale" vil sensurere jødisk blogger

kommentarer

Linn Winsnes Rosenborg er en av Nettavisens tøffeste bloggere. I går publiserte hun en blogg med tittel Hvordan er det mulig å være så patetisk og historieløs? som - av alle ting - klarte å vekke indignerte grynt og krav om sensur fra enkelte "radikale" på venstresiden.

Bloggen ble senere klippet av Dagbladet og presentert der også. Om du ikke har lest den, anbefaler jeg deg å gjøre det nå.
I bloggen går Rosenborg til frontalangrep på de som har tagget og vandalisert minnesmerker over jøder som ble deportert og drept av nazistene under 2. verdenskrig.

"En skjebne mer enn 6 millioner jøder led. Hvorfor? Fordi de var jøder. Hverken mer eller mindre. De var jøder, på samme måte som jeg er jøde", skriver hun.

Linn Rosenborg er altså selv en ung, kampklar jøde. Hun er rasende, og utfordrer dem som skjender minnet om hennes familie og slektninger. Jeg synes hun er råtøff. Og modig.

For straks strømmer kommentarene på. I skrivende stund 311 stykker, og den første er en såkalt holocaust-fornekter, en av disse som tror at jødeforfølgelsene er en konspirasjonsteori. Rosenborg diskuterer med ham. Flere kommer til, av de aller fleste får Rosenborg massiv støtte.


 

Og blogger Rosenborg har et prinsipp: hun vil ikke slette noen av kommentarene. Folk skal få se hva som kommer. Faktisk det samme prinsippet som Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik har uttrykt. Tajik vil heller ikke at redaksjoner skal slette stygge kommentarer om henne.

Men så kommer "Twitter-venstre" på banen. Denne gangen representert ved forlagsredaktør Anders Heger i CappelenDamm. Han synes ikke at slike diskusjoner passer seg, og sender ut på twitter:Flere twitter-troll henger seg på, pluss ganske mange som tydeligvis ikke helt har fått med seg hva det dreier seg om - bare at det er noe holocaust-greier i Nettavisen som de sikkert misliker.

Heger og andre mener at Nettavisen har abdisert fra redaktøransvaret. Vi skyver bloggerne foran oss, mener de, og lurer på hvem som hadde hatt ansvaret om Rosenborg hadde latt en injurie passere på sin blogg.  

Det svaret er ikke vanskelig: Det er Nettavisen som har redaksjonelt ansvar for alt som blir publisert i Nettavisen. Også kommentarene under de redaksjonelle artiklene - og kommentarene under Rosenborgs blogg.

Og vi skyver aldeles ikke bloggerne foran oss. Vi står tvert imot last og brast med dem. Som Rosenborg selv skriver på Facebook:

For å være tydelig: I dette tilfellet respekterte vi bloggerens ønske om ikke å slette stygge kommentarer. Det betyr ikke at vi gir fra oss redaktøransvaret. Injurier eller andre ulovligheter ville blitt tatt bort.

Men saken er at holocaust-fornektelse ikke er ulovlig. Det er heller ikke vaksinemotstand, påstander om at jorda er flat eller all verdens andre konspirasjonsteorier.

Jeg er ikke i tvil om at holocaust-fornektere møtes best i åpent landskap. Det er få hendelser som er bedre dokumentert i historien enn massedrapet på rundt 6 millioner jøder under krigen. Det finnes vitnesbyrd, befolkningsstatistikk, utryddelsesleire med arkiver, foto, you name it.

Derfor er jeg imponert over folk som Linn Rosenborg, som orker å ta diskusjonen med folk som "Terje Ove" i sin egen blogg. Og jeg er imponert over folk som Shoaib Sultan, MDGs ordførerkandidat og nå spesialrådgiver ved Antirasistisk Senter, som kaster seg inn i kommentarfeltene og blir med på diskusjoner med hvem det måtte være.

Det er ikke sikkert de klarer å overbevise "Terje Ove". Men det sitter tusenvis av andre lesere der, ringside, kanskje ungdommer, og følger med i hva som blir skrevet. De må vi overbevise igjen og igjen, med argumenter og dokumentasjon, ikke med fortielse.    

(teksten fortsetter under bildet)


Forlagsredaktør Anders Heger i Cappelen Damm. Foto: Wikipedia
 

Jeg er ikke fullt så imponert over folk som Anders Heger, som aldri ville nedlate seg til å delta i en diskusjon i et kommentarfelt, men som heller sitter der i loftsleiligheten sin (for å omskrive Karpe Diem) og skriver indignert på Twitter om hvor fæle folk er.

Tvert imot er det vel grunn til å være ørlite overrasket over hvor lite prinsipiell en forlagsredaktør klarer å være i en debatt rundt ytringsfrihet.