hits

Derfor må vi si nei til burkini-forbud

I dag skal den franske grunnlovsdomstolen ta stilling til om burkini-forbudet på Rivieraen er i strid med den franske grunnloven. Samtidig foreslår Aina Stenersen i Oslo Frp å innføre burkini-forbud også på norske badestrender. Det er minst tre grunner til at et slikt forslag bør avvises.


Muslimsk kvinne godt tildekket på europeisk badestrand skaper sterke følelser. Men vi kan ikke forby alt vi ikke liker. Foto: Reuters
 

For å presisere først:

Jeg har stor forståelse for de sterke følelsene som nyskapningen burkini skaper blant badeglade europeere - og blant liberale muslimer. Les for eksempel Nettavisen-blogger Mina Bais sterke argumentasjon for et forbud i bloggen Frankrikes burkini-forbud.

Hennes norsk-iranske bakgrunn gir førstehånds kjennskap til saken, og hun beskriver levende hvordan mange muslimske kvinner utvikler alvorlige komplekser for sin egen hud, kropp, seksualitet og hår på grunn av den patriarkalske kulturen.

Likevel:

For det første mener jeg forbudet må avvises av rent prinsipielle grunner. I Europa lever vi i frie, liberale samfunn, der verken lovgivere eller påtalemyndighet har noe med hvordan vi går kledd. Om en kvinne bader fullt påkledd, kan vi godt mislike det. Vi kan også argumentere mot det, og spørre hvorfor i all verden hun vil gjøre noe så dustete.

Men vi har ingen rett til å forby det. Det er ikke statens oppgave å bestemme hvordan vi går kledd.

Det var nok mange som hadde lyst til å forby europeiske jenter å bade toppløs på 70- og 80-tallet også, både i Norge og i for eksempel det noe mer ortodokse Hellas. Men et liberalt sinnelag og et godt lovverk hindret dem.  

For det andre tror jeg det er en taktisk kjempetabbe. De lokale myndighetene i Nice begrunner det med at badeklærne kan skape uro i en tid hvor Frankrike er i alarmberedskap på grunn av terrorangrepene. Forbudet er altså et ledd i en slags kulturstrid mellom "oss" og "dem", mellom våre vestlige demokratier og ekstreme islamske grupperinger.

Men tenk på hvordan dette ser ut for muslimer verden over. Tenk for et propagadaovertak IS og liknende grupper har fått når de nå kan gå rundt med bilder å si:

Se! Slik behandler de muslimer i Vesten! Der går det væpnet politi rundt på badestrendene og beordrer dydige kvinner til å kle av seg!

Og det verste er jo at det er sant!

For det tredje tror jeg det er uklokt rent psykologisk. Det er utallige eksempler på at grupper som blir angrepet "utenfra", heller slutter rekkene enn å føye seg etter press.

Slik risikerer vi at helt vanlige muslimer, som i utgangspunktet aldri hadde tenkt å ikle seg noe burkini, gjør det i ren protest - eller begynner å sympatisere med dem som gjør det. Dermed risikerer vi å oppnå det motsatte av det vi ønsker

Den samme mekanismen er kjent fra vår egen historie. Alf Gjøsund fortalte tidligere denne uka i Vårt Land om hvordan hans egen menighet, Smiths Venner, tidligere tvang jentene sine til gå med dydige, lange kjoler på skolen. Helt til menighetens ledere lempet på reglene, helt frivillig.

"Det ville aldri skjedd dersom det offentlige forsøkte å tvinge dem. Garantert."

Liberale demokratier vil bruke autoritære metoder for å vise at vi er liberale demokratier.

Den fella bør vi ikke gå i.   

 
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar