hits

Borgersrud skaper klima for mer rasisme, ikke mindre

Aslak Borgersrud i Dagsavisen gir seg ikke, og fyrer i dag av et nytt angrep mot Nettavisen i en kommentar med tittel Innvandring i krim og virkelighet.   


Aslak Borgersud begrunner sine utbrudd med at han er antirasist.
 

Les også min blogg fra i går: Når svenskesyken gjør deg dummere enn du er.

 

Riktig nok har Borgersrud moderert seg kraftig siden i går. Nå forklarer han sitt politiske eller moralske ståsted med at han er antirasist:

"Jeg er antirasist. Jeg mener undertrykking basert på hudfarge, opprinnelsesland eller religion er urettferdig og livsfarlig. Jeg drømmer om en verden hvor alle kan være den de er, hvor som helst i verden. Jeg håper at jeg en gang kan bo et sted hvor ingen er redde for hverandre basert på hudfarge eller religion."

Så er det bare det at det er jeg også. Jeg er også antirasist.

Jeg kan forsikre Borgersrud om at jeg er fullstendig enig i det han skriver om undertrykking basert på hudfarge, opprinnelsesland eller religion. Jeg er også enig i hans drøm om en verden der ingen er redde for hverandre. Jeg er også enig i følgende observasjon:

"Og så viser det seg jo gjerne, at folk som er venner med innvandrere eller har innvandrere i barnehagen til barna er mer positive til innvandring, og mindre rasistiske i sine holdninger."

Men så skriver han: 

"Og det gjør nok noe med hvordan jeg skriver."

Det er dessverre her det går galt for Borgersrud. Han gjør det kanskje i beste mening, han vil kanskje bare godt mot sine medmennesker, og han gjør det kanskje ut fra en oppfatning om et slags moralsk overtak.

Men det gjør ganske riktig noe med hvordan han skriver.

Det gjør nemlig at han kan skjelle ut andre for ikke å være like moralske eller rettferdige som han, han kan mistenkeliggjøre andre for motivene de har, og han kan for eksempel få seg til å si om folk som er uenige med ham at de "spraymaler virkeligheten med brunt".

Med andre ord: "De som ikke er med meg, er mot meg".

Den ideologien kjenner vi - fra begge sider i debatten. Det er den ideologien som overoppheter og forkvakler den norske debatten og gjør at "rasist" og "landsforræder-skjellsordene fyker over skyttergravene.

Men det som gjør at Borgersrud havner utfor grøfta saklig sett, er denne:

"For eksempel mener jeg det er farlig og dumt å konstruere tall som viser at innvandrere er mer kriminelle enn nordmenn, hvis det ikke er sant."

Det er bare det at det er sant.

Tallene er ikke konstruert. Tilgjengelig statistikk viser det. Og våre øyeblikksbilder fra Oslo Tingrett viser det.

Les også: Tiltalte i Oslo tingrett en tilfeldig uke: 35 tiltalte - 8 norske eller nordiske navn.

Les også: Oslo tingrett fant flere utenlandske og norske navn 

Hvis vi ikke erkjenner det, men fortsetter å benekte og bortforklare i redsel for å "gi grobunn for rasisme",  kan vi heller ikke gjøre noe med årsakene til det. At det kanskje dreier seg om fattigdom, sosiale forskjeller, utenforskap eller ensidig befolkningssammensetning - hva vet jeg.

Vi vil heller ikke se at vi trenger mer forskning om det.

Les også: Her er tallene på utlendinger og kriminalitet

Nettavisens dekning de siste ukene har blant annet fått fram at det ikke er flyktninger og asylsøkere som står bak den utenlandske kriminaliteten, men derimot europeere fra Schengen.

Er ikke det ganske nyttig å få fram i "rasisme-debatten"?

Faktum er at fakta aldri skadet noen, selv om de noen ganger er ufullstendige. For da kan de bli mer fullstendige etter hvert.

Det som derimot gjør skade er ulne bortforklaringer og rene fornektelser som gir mistanke om at mediene og eliten i Norge skjuler noe som vanlige folk ikke skal vite om. Slik kan Borgersruds selvrettferdige debattform være med å skape klima for mer rasisme, ikke mindre. Det er her parallellen til Sverige kommer inn.  

Som nyhetsredaktør i Nettavisen har jeg ingen annen agenda enn å grave fram mest mulig fakta og skape en god debatt om et vanskelig emne. Det skal Nettavisen fortsette med.

Slik håper jeg å skape grobunn for mindre rasisme, ikke mer.

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar