hits

Den stygge hetsen mot Hadia

Det har vakt usedvanlig sterke reaksjoner at Hadia Tajik er i stortingsflokken på 26 representanter som stemte for å endre grunnloven slik at Norge kan bli republikk. Reaksjonene kan forklares med to ting:


Hadia Tajik og kong Harald for tre år siden. Begge er andregenerasjons nordmenn. Foto: NTB/Scanpix
 

1. Hun er nestleder i Arbeiderpartiet.

2. Hun er muslim.

Det første er greit. Det er nytt at motstanden mot kongedømmet nå er kommet helt opp i ledelsen av partiet. Det kan derfor reises spørsmål ved om Norges største parti er i ferd med å bli republikansk.

Likevel: republikanerne på Stortinget teller ikke mer enn 26 av 169 representanter, altså omlag 15 prosent. Det er lavere enn i befolkningen ellers. I følge den siste målingen om spørsmålet, som ble gjort i 2014, sier 19 prosent at de er for republikk. 65,4 prosent sier de vil beholde monarkiet.

Les også Nettavisen mener: Hadia Tajik er en modig prinsippfast politiker

Så faren for republikk er ikke akkurat overhengende. Dermed må det være noe annet som forklarer de sterke følelsene.

Og da har vi det igjen: islam.

Det er få kommentatorer som sier det høyt. Men i kommentarfeltene og på sosiale medier er hetsen - og ikke minst konspirasjonsteoriene - synlige:

For nå kan vi se hva muslimene egentlig vil, skrives det. De har tenkt å ta over! Hadia Tajik står i spissen for å innføre islamsk republikk i Norge! Første steg er å kaste kongen!

Kom an, folkens. Nå må vi slutte ned dette tullet. Hadia Tajik er en av Arbeiderpartiets dyktigste og modigste politikere. Hun har utfordret konservative muslimske miljøer ved å ville forby hijab i skolen. Hun har utfordret de mannsdominerte moskeene, og omtalt Gud som "hun". Og hun giftet seg med en "vantro".

Hvor norsk må hun egentlig bli for at hun skal bli tatt som en helt vanlig nordmann?

Dessuten henger det jo ikke på greip:

For når hun er motstander av hijab, eller gifter seg med en nordmann, da er det visst bare for å lure oss. Da skjuler hun nemlig sine egentlige motiver. Bare vent til hun og de andre muslimene tar over - da kommer sharia!

Men når hun er for forslaget om republikk, da er hun plutselig så dum at hun stemmer for det helt åpenlyst. Det måtte jo være mye lurere å holde standpunktet sitt skjult?

Saken er jo at vi er mange situasjonsbestemte monarkister her i landet. Vi synes det er ok med kongehus så lenge det er ok folk der. Og kong Harald er en ålreit fyr. Men bare tenk deg om den kommende Haakon og Mette Marit begynner å rote det til. Da blir vi republikanere hele gjengen.

Og folk med annen bakgrunn må selvsagt ha akkurat samme rett til å si hva de mener om dette som etniske nordmenn. For tenk etter nå:

Enkelte av våre "nye landsmenn" blir ofte kritisert for å ikke la seg integrere. De er ikke gode nok i norsk, heter det.. De holder for sterkt på sin etniske bakgrunn.

Da må jo ikke vi komme dragende med bakgrunnen deres hver gang de åpner munnen. Da må jo ikke vi påstå at - dette mener du bare fordi du er muslim! Dette mener du bare fordi du er sikh!

For nye nordmenn må selvsagt ha lov til å være like politisk ukorrekte som vi av og til ønsker å være.

Det er viktig at politikere med ulik bakgrunn får si hva de mener - uten urimelig kritikk. Etterhvert har vi jo fått flere framtredende politikere og meningsbærere med ulik bakgrunn: Hadia Tajik (Ap), Abid Radia (V), Mazyar Keshvari (Frp) og Nettavisen-blogger Mahmoud Farahmand (H).

Disse må selvsagt møtes på det de mener, ikke hvilken bakgrunn de har. Det handler bare om å være "fair" overfor politiske motstandere.

Uten sammenlikning for øvrig: Men allerede i den amerikanske valgkampen i 2008 hadde Donald Trump begynt gnålet sitt om Obamas fødselsattest. Og på et valgmøte med republikanernes presidentkandidat John McCain påsto en kvinne blant publikum at Obama var både araber og muslim.

Men det ville ikke hedersmannen McCain ha noe av. Han snudde seg rolig mot henne og sa:

- Nei, frue. Han er en hederlig familiemann, som jeg tilfeldigvis er uenig med.

 

 
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar